Mik a makrotápanyagok és mennyit fogyasszuk belőlük?

Az egészséges táplálkozás és a fogyás egyik alappillére a makrotápanyagok megfelelő mennyiségű és arányú bevitele. De vajon mi az ajánlott arány, valamint melyek a legkiválóbb szénhidrát-, zsír- és fehérjeforrások? A Diéta és Fitnesz összeállításából kiderül.

Forrás: Diéta és Fitnesz2020. 11. 03. 20:29
Forrás: Pexels
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A makrotápanyagok – azaz a szénhidrát, a zsír és a fehérje – helyes arányú bevitele rendkívül fontos a szervezet számára. Vajon miért? Nos, némelyik diéta hatásos, mások egészségesek, de tarthatatlanok, megint mások pedig kifejezetten egészségtelenek. A végeredmény azonban a legtöbbször ugyanaz: ahogy abbahagytuk a fogyókúrát, és visszatértünk a korábbi étrendünkhöz, a leadott kilók sokszorosan jönnek vissza – írja a diétaésfitnesz.hu cikke.

Fotó: Pexels

Mert bár ezek a diéták különbözőek, egyvalami közös bennük: bizonyos ételcsoportokat kizárnak az étrendből. Legyen ez a zsír, a fehérje vagy a szénhidrát – a szigorú tiltás soha nem vezet tartós eredményre. Nemcsak a jojóhatással kell majd megküzdeni, de hosszú távon nem is egészséges, ha bizonyos fontos tápanyagokat teljesen megvonunk a szervezettől. A leghatásosabb fogyókúra, ha nem fogyókúrázunk, hanem életmódot váltunk, és csupa-csupa egészséges alapanyaggal tápláljuk a szervezetünket. A megfelelő arányban, a megfelelő mennyiségben. Lássuk, mire van szükségünk!

AJÁNLOTT NAPI TÁPANYAGBEVITELI ARÁNY

  • 55% szénhidrát: rostban gazdag élelmiszerek
  • 30% zsír: magvak, halak
  • 15% fehérje: növényi és állati eredetű egyaránt
  • MIT MOND A SZAKEMBER?

    Egészséges táplálkozásról beszélünk, ha az étrend változatos, kiegyensúlyozott és mértékletes. A mértéktartó fogyasztással elkerülhetjük a testsúlygyarapodást. Minél többféle élelmiszerből, nyersanyagból, különböző ételkészítési módok felhasználásával javasolt összeállítani az étrendünket. Ez biztosítja, hogy minden tápanyagból megfelelő mennyiség kerüljön a szervezetünkbe. A három fő makrotápanyag optimális aránya számokban is kifejezhető, mint ahogy fentebb is írtuk.

    – A különböző divatdiéták gyors sikert ígérnek, de legtöbbször nincs tudományos alapjuk, és a tápanyagarányok (olykor extrém) eltolásában látják a fogyás sikerét. Ez a gyakorlatban akár működhet is, mert mindenképpen csökken a bevitt táplálék mennyisége, csak nem egészséges módon – véli Kreisz Andrea dietetikus. – Ha egyes tápanyagokból a szükségesnél kevesebbet, másokból a kelleténél többet viszünk be, az egészségügyi kockázatot hordoz magában. Nemcsak arról van szó, hogy kicsit kellemetlenebb lesz a lehelet, hanem akár hiányállapotokat, laborérték-eltolódásokat, fizikai tüneteket is okozhat, legrosszabb esetben az egész anyagcsere felborul. A divatdiéták alkalmazása különösen veszélyes lehet addig fel nem ismert vagy már meglévő egészségügyi problémákkal küzdőknél, például cukorbetegség, keringési probléma esetén.

    Mi az optimális megoldás a fogyásra? Érdemes szakember segítségét kérni ez ügyben. Egyénre szabottan, fizikai állapotunknak, szokásainknak megfelelő tanácsot kaphatunk, amellyel okosan fogyhatunk, hosszú távon megtartva az elért testsúlyt. Hangsúlyozni kell a rendszeres testmozgás fontosságát is az ideális testsúly megtartásában vagy visszanyerésében!

    MAKROTÁPANYAG: A SZÉNHIDRÁT

    Ha a gyors fogyás érdekében teljes mértékben megvonjuk magunktól a szénhidrátot, hosszú távon ellenkező hatást érünk el. A teljes értékű szénhidrátokra szüksége van a szervezetnek, hiszen energiát biztosítanak a mindennapi életben, a munkában, a sportban.

    Ajánlott naponta testtömegkilogrammonként 4-6 grammot bevinni. Egy 60 kilós nő esetében 240–360 gramm az ideális – a pontos mennyiség a fizikai aktivitástól is függ! A legjobb, ha rostokban gazdag szénhidrátokat fogyasztunk.

    MAKROTÁPANYAG: A ZSÍR

    A zsírok – ideértve az olajokat is – alapvetően energiát biztosítanak a hétköznapi és sporttevékenységeinkhez, de ezenfelül fontos szerepet játszanak a vitaminok felszívódásában. Hozzájárulnak a szervezet, az idegrendszer egészséges működéséhez.

    E makrotápanyag ajánlott mennyisége a napi kalóriabevitel 30 százaléka. Lényeges azonban, hogy milyen zsírt fogyasztunk. A zsírok ugyanis három nagy kategóriába sorolhatók: telített, egyszeresen telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavak. Nevük arra utal, hogy hány hidrogénatom, illetve kettős kötés található a zsírban.

    MAKROTÁPANYAG: A FEHÉRJE

    Ne csak a nagyobb izmok képe lebegjen a szemünk előtt, ha a fehérjére gondolunk! E makrotápanyag persze fontos szerepet játszik az izomépítésben és az izomsérülések regenerációjában. Emellett viszont hozzájárul a csontok, inak egészségéhez, valamint elengedhetetlen az immunrendszer és az agy megfelelő működéséhez is.

    Az általános ajánlások szerint jó, ha naponta testtömegkilogrammonként 0,75 grammot fogyasztunk. Vagyis egy 60 kilós nőnek 45 gramm fehérjére van szüksége naponta. Remek fehérjeforrások a fehér húsok, a hüvelyesek, az olajos halak.

    Más makrotápanyag-forrásokért, mintaétrendekért és egyéb fontos információkért olvassa el a teljes cikket a Diéta és Fitnesz oldalán!

    Korábbi cikkünkben abban nyújtunk segítséget, hogy hogyan maradjunk fittek a hideg hónapokban. Ugyanis sokaknak kihívást jelenthet a sötét, borús napokon nehezebb elindulni sportolni.

     

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.