Sportcoach – extra segítség az edzéshez

Ha úgy érezzük, már mindent megtettünk azért, hogy elérjük a céljainkat, de mégsem sikerült, és ezzel egy időben a motivációnk is elillant, egy dolgot még mindenképp érdemes kipróbálnunk, ami sok esetben valódi változást hozhat.

Forrás: Diéta és Fitnesz2022. 02. 11. 9:09
Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Viniczai Andrea elmondja, miként és mivel is tud egy sportcoach segíteni rajtunk, ha már minden reménytelennek látszik – olvasható a Diétaésfitnesz.hu cikkében.

 

COACH VS. PSZICHOLÓGUS

Egy sportcoach egyebek között abban különbözik egy sportpszichológustól, hogy míg az utóbbihoz akkor fordulunk, ha már baj van, addig az előbbi akkor is mellettünk állhat, ha épp minden rendben megy. A coach támogató, segítő funkciót lát el, és mint minden szakmában, itt is találhatunk különféle élethelyzetekre specializálódott szakembereket. Ilyen például a sportcoach is, aki abban támogat, hogyan legyünk motiváltak, hogyan tűzzünk ki új célokat, és aztán hogyan érjük el ezeket minél hatékonyabban. Profi sportolók esetében nem ritka, hogy coachot is és pszichológust is alkalmaznak, hobbisportolóként viszont legtöbbször elég, ha egy coachhoz fordulunk.

 

MIBEN SEGÍT?

A sportcoach nem abban segít, hogy 100 méteren 3 század másodperccel javítsuk az eredményünket, hanem abban, hogy egyfajta mentális állóképességet adjon, ami fenntartja a motivációt a legkülönfélébb helyzetekben is. Gyakran válhat a sport monotonná, akár verseny-, akár hobbiszinten, és ezen a holtponton egy coach bevonásával sikeresebben tudunk túljutni. Ha például csapatsportban veszünk részt, a csapattagok közötti konfliktusokat, nézeteltéréseket vagy épp a helytelen kommunikációból adódó vitákat segíthet megoldani. De kaphat közvetítő, segítő szerepet is, amikor az edző-gyerek-szülő háromszögben jön létre nézőpontbeli ütközés. Meglepő, de egy sportcoach nemcsak a sportolókat tudja támogatni, hanem a mögötte álló embereket, családtagokat, de még a kiégés szélén álló vagy elbizonytalanodott edzőket is.

ODA A MOTIVÁCIÓ, MI LEGYEN?

A motivációvesztés mögött sokszor a nem megfelelő célkitűzés áll. Ilyen lehet például, ha valaki azt mondja, hogy fél év alatt tíz kilót akar fogyni. Mind az idő, mind a leadott súly mennyisége túl messzire mutat a jelentől. Ha a köztes eredményeket nem vizsgáljuk és nem tűzünk ki mikrocélokat, akkor sokkal nagyobb eséllyel vallhatunk kudarcot. A legjobb, ha veszünk egy határidőnaplót vagy egy sima füzetet, és felírjuk magunknak, hogy például két hét alatt két kilót szeretnénk fogyni. Ez már olyan rövid távú cél, amely gyorsabb eredményt hozhat, amelyet könnyebb követni, megvalósítani, és hamarabb lesz sikerélményünk, ami még jobb munkára sarkall.

 

FOGYÓBAN AZ ÚJÉVI LENDÜLET

Január elején tele vannak az edzőtermek. Sokan fitneszbérletet kaptak karácsonyra, más megfogadta, hogy rendszeresen jár majd edzeni, és az új évben önmaga 2.0, javított verziója lesz. Ez a „new year – new life” gondolkodásmód, bár elég vonzó, eléggé megfoghatatlan mint célkitűzés, és valahol február–március végén kipukkad a lufi. Ha mondjuk ilyenkor az adott teremnek lenne egy állandó sportcoacha, akit fel lehetne keresni, aki emlékeztet, hogy miért is kezdtünk bele ebbe az egészbe, kisebb eséllyel lépnének ki az emberek a teremből pár hónap után.

 

MI VAN A SPORTON TÚL?

Sok profi  versenyző szembesül azzal, hogy hamarosan betölti a 30-at, a 40-et, és hirtelen rátör a pánik: kiöregedtem? Mi van ezen az életen túl? A coach ilyenkor segíthet az új célok keresésében, ami kellő motivációt ad a folytatáshoz. Mert akkor lehetünk sikeresek valamiben, ha örömünket leljük benne. Ehhez viszont a szakember segítségével bátran szembe kell nézni az utat szegélyező konfliktusokkal és nehézségekkel. Ha ez sikerül, eredményesebbek lehetünk a sportban, és harmonikusabb kapcsolatot alakíthatunk ki azokkal, akik a mindennapjainkban körülvesznek minket.

 

EGYRE SZÍNESEBB A PALETTA

Már eddig is rengeteg eszközünk megvolt ahhoz, hogy egészségesebben éljünk, vagy ha úgy tetszik, megtanuljuk jól érezni magunkat a bőrünkben. A sportcoach ezt a palettát színesíti, és bár még nem túl elterjedt hazánkban, némi kereséssel egy-két remek szakembert már így is találhatunk.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.