Így őrizhetjük meg egészségünket a hideg hónapokban

Míg nyári időben a szabadban, friss levegőn, aktívan töltött idő és a friss gyümölcsöknek és zöldségeknek köszönhetően a vitamindús táplálkozás is könnyebben megvalósítható, az őszi-téli időszakban erre fokozottan és tudatosan figyelnünk kell – olvasható a Híradó.hu cikkében.

Forrás: Híradó.hu2022. 09. 13. 17:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alig néhány hét, és elérhető lesz az a mobiltelefonos applikáció, amelynek köszönhetően egy nonstop rendelkezésre álló személyiedző és életmódtanácsadó lehet segítségünkre abban, hogy testünk és szervezetünk minél erősebb páncélzattal felvértezve álljon készen minden lehetséges kihívásra.

„A hűvösebb idő beköszöntével nehezebben mozdulunk ki az otthonunkból, azonban néhány lényeges pont betartásával nagyon sokat tehetünk egészségünk, egyúttal jó közérzetünk megőrzéséért. Ehhez szeretnék segítséget nyújtani most a tanácsaimmal, illetve hosszú távon az applikációmmal, amely szeptember végétől lesz elérhető mind androidos, mind iOS alapú készülékekre az online áruházakban” – avatott be Rudnay-Peters Krisztina személyi edző, táplálkozási tanácsadó.

 

1. Legfontosabb az immunerősítés

A vitaminok és ásványi anyagok szerepe a hideg idő beköszöntével egyre fontosabbá válik. 

A legegyszerűbb módja, hogy minden szükséges elemet a szervezetünkbe juttassunk, ha naponta végig esszük a szivárvány minden, de legalábbis minél több színét.

A fehér zöldségek és gyümölcsök immunerősítés, szíverősítés, gyomor-és bélrendszer védelme, valamint alacsony koleszterinszint területén kiemelkedő jelentőségűek.

A sárga színűek az alacsony koleszterinszint és a szíverősítés mellett az egészséges ízületekért, a szemünk védelméért és a rákmegelőzésért is felelnek.

A pirosak a szíverősítésre, sejtfiatalításra, az egészséges vérnyomás megőrzésére, a bőrvédelemre és a rákmegelőzésre vannak jótékony hatással.

A lilák az egészséges vérnyomáson, a szíverősítésen és a sejtfiatalításon túl a memóriajavításban, illetve a húgyúti rendszer védelmében is segítségünkre vannak.

A zöld színűek a rákmegelőzésről, az immunerősítésről, a gyomor és a szemek védelméről, továbbá az egészséges csontokról is gondoskodnak.

 

2. Nélkülözhetetlen vitaminok és nyomelemek

Amint egyre kevesebb lesz a napsütés, azzal arányosan válik egyre lényegesebbé a D-vitamint pótlása. 

Ezzel együtt a C-vitamin egész évben hasznos és szükséges az egészségünk megőrzéséhez, amit még kiegészíthetünk cinkkel, szelénnel és jó minőségű probiotikummal is.

 

3. A komfort ételekről sem kell lemondani!

Az egészséges táplálkozás nem azt jelenti, hogy mindenről, amit szeretünk, le kell mondani. Kis utánajárással és találékonysággal szinte az összes kedvelt csemegének meg lehet találni a jótékonyabb megfelelőjét, amit jóérzéssel, lelkiismeret-furdalás nélkül fogyaszthatunk. De akkor is csak mértékkel!
A hangsúly a minőségen van – írja a Híradó.hu.

Ha csokira vágyunk, lehetőség szerint válasszunk magas kakaótartalmú, cukormentes, bio változatot.
Ha jégkrémet vagy fagyit ennénk, készítsük el magunknak gyümölcs és növényi tej turmixolásával, majd fagyasztásával.

Még a legádázabb ellenségünknek tartott chipsnek is van alternatívája,

amit bátran fogyaszthatunk, ehhez csupán vékony szeletekre kell vágnunk céklát, répát, zellergumót, retket, sütőtököt vagy padlizsánt. Ha sütőben, olaj nélkül kisütjük, máris kész a ropogatni faló finomság.

 

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.