Szintet lépnek a magyar trappista sajtok

A Magyar Élelmiszerkönyv (MÉ) hamarosan kibővül a trappista sajtról szóló fejezettel, amelyben szabályozzák egyebek mellett a sajthoz felhasználható összetevőket, a termék alakját és méretét – idézi a Tej Terméktanács közleményét az Agrokép.

Forrás: Agrokep.hu2022. 09. 15. 9:14
null
Hajdúböszörmény, 2018. június 30. Félkör alakú sajtot rak a polcra a társaság egyik dolgozója. A Kõröstej Kft. Hajdúböszörményi Üzemében napi 250.000 liter tejet dolgoznak fel és gyártanak belõle nagyrészt kashkaval és trappista sajtot. A társaság hajdúböszörményi üzemébe nagyüzemek, mezõgazdasági vállalkozások és õstermelõk szállítják a tejet. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Oláh Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A terméktanács emlékeztetett, hogy az Agrárminisztérium irányítása alatt működő Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság még 2019-ben kiegészítette az élelmiszerkönyv tejtermékekről szóló előírását a trappista sajtra vonatkozó fejezettel.

A szakmai szervezet jelezte azt is, hogy a fogyasztók magasabb minőségű tejtermékek iránti megnövekedett igénye miatt is fontos, hogy a trappista sajtra ne csak termékcsoport szinten (érlelt, félkemény sajt) határozzanak meg követelményeket, hanem az új szabályozásban már termékszinten is, amely kiterjed a felhasználható összetevőkre, a sajt alakjára, méretére, összetételi kritériumokra is. Emellett a Magyar Élelmiszerkönyv tartalmaz majd egy részletes érzékszervi követelményrendszert is.

Az új szabályozással a fogyasztók egyértelmű és tisztességes tájékoztatást kaphatnak a megnevezésen keresztül is a minőségről és a beltartalmi értékekről

– hangsúlyozta a Tej Terméktanács.

A magyarországi gyártású trappista sajt hagyományosan korong alakú, ezért a hasáb alakú trappista sajt – amelynek döntő többsége import eredetű – csak szeletelt vagy reszelt formában, valamint több összetevőből álló élelmiszer alapanyagaként lesz csak forgalomba hozható.

Évente 60-65 ezer tonna sajt érkezik Magyarországra. Ebből a mennyiségből a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint évente 37 ezer tonna eshet a félkemény kategória alá. Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) Piaci Árinformációs Rendszerének (PÁIR) adatai szerint 2021-ben 19 558 tonna, míg egy évvel korábban 17 611 tonna trappista sajtot értékesítettek belföldön a magyarországi feldolgozók.

Az új szabályozással az importált félkemény sajtokról – melyeket gyakran nehéz lekövetni, hogy azok Gouda, Edami, Trappista jellegűek, vagy csak „nagylyukúak” – sokkal tisztább képet kapnak majd a fogyasztók. Mindezek mellett a vásárlók arra a kérdésre is választ kaphatnak például, hogy miként érkezhet Lengyelországból és Németországból annyi – náluk kevésbe elterjedt, alig ismert – trappista sajt – derül ki a Tej Terméktanács közleményéből.

Borítókép: Félkör alakú sajtot rak a polcra a társaság egyik dolgozója. A Kőröstej Kft. Hajdúböszörményi Üzemében napi 250.000 liter tejet dolgoznak fel és gyártanak belőle nagyrészt kashkaval és trappista sajtot. A társaság hajdúböszörményi üzemébe nagyüzemek, mezőgazdasági vállalkozások és őstermelők szállítják a tejet. (Fotó: MTVA/Oláh Tibor)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.