Hogyan erősíthetjük az immunrendszerünket?

Ez az a téma, amiről soha nem lehet eleget beszélni, mostanában pedig még erősebben fókuszba került. Miként erősíthetjük szervezetünk védekezőképességét, hogy ellenállóbbá váljon a baktériumokkal, vírusokkal, gombákkal szemben? Íme, néhány jó tanács.

Forrás: Diéta és Fitnesz2020. 11. 17. 10:32
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az immunrendszer a szervezet „személyes hadserege”: erősíthetjük, mert megvédi az olyan betolakodóktól, mint például a baktériumok, gombák és vírusok. De nemcsak a fertőzésektől óvja meg testünket, hanem segíti a védekezést számos rákfajta ellen. Az immunrendszer okos, emlékszik az őt ért hatásokra, így felkészülten várja az újabb támadást. Ám ugyanúgy, mint bármilyen rendszer, ez is elromolhat, ha nem vigyázunk rá – írja a diétaésfitnesz.hu.

NAPJAINKBAN

A koronavírus miatt számos ajánlást olvashatunk a neten arra vonatkozóan, hogyan erősíthetjük a védekezőképességünket. Amiben a legtöbb szakértő egyetért, hogy a D- és a C-vitamin megfelelő bevitelére most különösen oda kell figyelni. Kérje ki háziorvosa, gyógyszerésze véleményét az adagolással kapcsolatban!

TÁPLÁLKOZÁS

A szabály: fogyassz annyit és akkor a megfelelő élelmiszerekből, amikor éhesnek érzed magát. Kerüld a túlevést, ami súlygyarapodáshoz vezethet. Az elhízás ugyanis hátráltatja az immunrendszer megfelelő működését, növelve ezzel a fertőzésekkel szembeni sebezhetőségét. Nemcsak az a fontos, hogy mennyit, hanem az is, hogy mit eszel.

ERŐSÍTHETJüK TÁPANYAGOKkal, ÉLELMISZEREKkel

  • C-vitaminban gazdag ételek: például citrusfélék és brokkoli.
  • E-vitaminban gazdag ételek: például diófélék és a teljes kiőrlésű gabonafélék.
  • Fokhagyma.
  • Gyömbér.
  • Cinkben gazdag ételek: például bab, pulyka- és marhahús, rák.
  • Bioflavonoidok, amelyek megtalálhatóak a gyümölcsökben és zöldségekben.
  • Szelénben gazdag ételek: például csirke, tonhal, teljes kiőrlésű gabonafélék, tojás, napraforgómag és barna rizs.
  • Karotinoidban gazdag ételek: például sárgarépa, sütőtök és jamgyökér.
  • Ómega-3 zsírsavak, amelyek megtalálhatóak a diófélékben, a lazacban, a tonhalban, a makrélában, a lenmag- és a kendermagolajban.
  • RENDSZERES TESTMOZGÁS

    Számos tanulmány azt bizonyítja, hogy akik rendszeresen mozognak, azok ritkábban és rövidebb ideig betegek. A testmozgásnak nem kell magas intenzitásúnak lenni ahhoz, hogy az egészségre gyakorolt jótékony hatások jelentkezzenek. Valójában mérsékelt intenzitású testmozgással még hatékonyabban építhető a szervezet védelmi rendszere. Ha már jelentkeznek a megfázás, az influenza első tünetei, inkább pihenjünk!

    Fotó: Pexels

    MEGFELELŐ MENNYISÉGŰ ÉS MINŐSÉGŰ ALVÁS

    A mély, nyugodt alvás serkenti az immunrendszert, míg az alváshiány gyengíti azt. Az alváshiány immunrendszerre gyakorolt káros hatása már néhány nap után megfigyelhető, ha kevesebbet pihenünk. Egy átlagos felnőttnek naponta 7-8 óra alvásra van szüksége, de ez az idő egyénenként változó lehet.

    STRESSZKEZELÉSI MÓDSZEREK

    A munkahelyi és családi problémák szinte lehetetlenné teszik a stresszmentes életet. De az, hogy hogyan reagálunk a stresszre, tanulható, és így nagymértékben javítható az egészségi állapot. A szőnyeg alá söpört gondok a rövid távú stresszt krónikus stresszé alakíthatják, ami komoly egészségi problémákat okozhat. A krónikus stressz alatt termelődő hormonok (például a kortizol) elhízáshoz vezethetnek, valamint szívbetegségek, rák és számos súlyos betegség kialakulását okozhatják.

    A stresszhormonok kétféle módon működhetnek: „kikapcsolhatják” a betegség ellen védelmet biztosító fehérvérsejteket, vagy hiperaktív immunrendszert válthatnak ki, ami növeli az autoimmun betegségek kialakulásának kockázatát. A jóga, a meditáció, a sport, a sétálás vagy akár egy pihentető fürdő tökéletes módja a stresszoldásnak.

    LE A CIGIVEL!

    Egy kísérlet során 35 személy immunrendszerének markereit elemezték a dohányzásról való leszokás előtt, majd’ három hónappal azután, hogy felhagytak a cigizéssel. Összehasonlítva egy kontrollcsoporttal, amelynek tagjai továbbra is dohányoztak, az exdohányosok immunrendszere szignifikáns pozitív változást mutatott. A dohányzás számos más egészségre gyakorolt káros hatása mellett tehát az immunrendszert is bizonyítottan gyengíti.

    AZ ALKOHOLFOGYASZTÁS MÉRSÉKLÉSE

    A rendszeres alkoholfogyasztás az immunrendszer gyengüléséhez vezethet, így az alkoholistáknál gyakoribb a bakteriális tüdőgyulladás, a tuberkulózis és más fertőző betegségek kialakulása. A ritka, mérsékelt alkoholfogyasztásnak nincs ilyen hatása az immunrendszerre.

    A Journal of Nutrition cikke szerint egyre több a bizonyíték arra, hogy a polifenolban gazdag alkoholos italok, mint például a vörös bor kedvezően is befolyásolhatja az immunrendszert, míg a súlyos alkoholfogyasztás elnyomhatja az immunválaszt. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy mindennap igyál, sőt! De heti egy-egy alkalommal maximum 1-2 dl vörös bor megengedett.

    A teljes cikket elolvashatja a Diéta és Fitnesz oldalán.

    Korábbi cikkünkben arról írtunk, hogy az erős immunrendszer a betegségek gyorsabb, enyhébb lefolyásának is kiváló alapja lehet: ehhez kiváló alapanyagok a gomba és a sütőtök, avagy a szervezet vitaminbombái ősszel.

     

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.