Immunrendszerük különbözősége védi meg a gyerekeket

A gyerekeknek erősebb a vele született immunválasza, amely a Covid-19 elleni védelem első vonalát alkotja.

Forrás: MTI2020. 12. 05. 13:08
null
A gyerekeknek erősebb a vele született immunválasza Forrás: pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Immunrendszerük különbözősége és vérereik jobb állapota azon tényezők között van, amely megvédi a gyerekeket a súlyos Covid-19-től – állapították meg ausztrál és svájci kutatók. Az új típusú koronavírus okozta betegség hatalmas szakirodalmát átvizsgálva a Melbourne-i Egyetem, a melbourne-i Murdoch Gyermekkutató Központ (MCRI) és a svájci Fribourgi Egyetem kutatói az Archives of Disease in Childhood című tudományos folyóiratban tették közzé eredményeiket.

Nigel Curtis, a Melbourne-i Egyetem és a MCRI professzora emlékeztett arra, hogy a légzőszervi vírusoktól éles ellentétben viszonylag ritka a súlyos Covid-19 és a halálozás a gyermekek körben.

– Legtöbbjüknek nincsenek vagy csak enyhe tünetei vannak, általában láz, köhögés, torokfájás, az ízlelés és a szaglás megváltozása. Még a szokásos kockázati tényezők, mint az immunszupresszió esetében sem magas a súlyos Covid-19 kockázata a gyerekeknél – magyarázta.

A különböző szervek, különösen a vérerek, a szív- és nyirokedények belső falát alkotó endotél sejtek károsodása fokozódik a kor előrehaladásával és kapcsolat van a súlyos Covid-19 és azon állapotok között, amelyek hatással vannak ezekre a sejtekre – idézte a professzort a kutatóközpont közleménye.

– Tudjuk, hogy a vérerek károsodása fontos szerepet játszik a Covid-19 súlyosságában és vérrögökhöz vezethet, stroke-ot és szívrohamot okozva. A Covid-19 megfertőzheti ezeket az endotél sejteket és a vérerek gyulladását okozhatja – hangsúlyozta.

A gyerekeknek erősebb a vele született immunválasza
Fotó: pexels

A gyerekeknél ezek az endotél sejtek jóval kevésbé károsodnak a felnőttekhez képest és vérrögképző rendszerük is különbözik, ami miatt a gyerekek kevésbé hajlamosak az abnormális vérrögképződésre.

Hozzáfűzte, hogy a krónikus gyulladásokkal összefüggő betegségek, mint a cukorbetegség és az elhízás, amelyek időskorban alakulnak ki, szintén összefüggenek a Covid-19 súlyosságával.

A közelmúltbeli élő oltóanyagú oltási programok – mint a kanyaró, mumpsz és rubeola ellen védő MMR-vakcina –, amelyek erősítheti az immunrendszert, szintén szerepet játszhatnak a gyermekek megvédésében.

Petra Zimmerman, a Fribourgi Egyetem kutatója azt is kiemelte, hogy fontos különbségek vannak a gyermekek és a felnőttek immunrendszere között.

A gyerekeknek erősebb a vele született immunválasza, amely a Covid-19 elleni védelem első vonalát alkotja. Másik fontos tényezőnek nevezte a „megtanított” immunitást, amely beindítja a vele született immunsejteket egy enyhe fertőzés és oltás után, elvezetve a „vele születetett immunmemóriához”.

– Az új típusú koronavírus-fertőzött gyerekeknek van társfertőzésük más vírusokkal. A visszatérő vírusfertőzések elvezethetnek a jobb megtanított immunitáshoz, ami a gyerekeket hatékonyabbá teszi a Covid-19 legyőzésében – magyarázta.

Hozzáfűzte, hogy a mikrobióta – a mikroorganizmusok összesége – is fontos szerepet játszik az immunitás szabályozásában. A gyerekeknél nagyobb a valószínűsége, hogy vírusok, baktériumok vannak különösen az orrban, ahol ezek korlátozhatják a koronavírus szaporodását.

– Zimmerman felhívta a figyelmet a D-vitamin hiányára is, amely szintén szerepet játszhat a Covid-19 súlyosságában. Sok országban az egy- vagy háromévesnél fiatalabb kisgyermekek rendszeresen kapnak D-vitamint – emlékeztetett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.