Kevésbé ártalmas alternatíva is lehet a dohányzásra

Az idei év első negyedévéig a világon mintegy 10,6 millió felnőtt hagyta abba a dohányzást.

Forrás: vg.hu2020. 08. 07. 12:13
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dohányzás egészségkárosító hatása elfogadott tény, az egyes alternatívákról viszont, mint az elektronikus cigaretta vagy más termékek, megoszlanak a vélemények. Az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatalának (FDA) legutóbbi döntése talán segít abban, hogy a fogyasztó eligazodjon a számtalan alternatív terméket felvonultató piacon. A Philip Morris International elektronikus dohányhevítéses rendszere ugyanis megkapta a lehetőséget a tengerentúlon, hogy a „módosított kockázatú dohánytermék” információ feltüntetésével értékesítsék. Ez a lehetőség természetesen csak a felnőtt korú lakosságra terjed ki, de ebben a körben élhet a gyártó azzal a kitétellel, hogy termékét a dohányzás okozta betegségek kockázatának csökkentése céljából forgalmazza – írja a Világgazdaság.

A besorolás persze nem azt jelenti, hogy ezek a termékek nem károsak az egészségre, csupán azt, hogy jelentősen csökkentik a káros és potenciálisan káros anyagok szervezetbe jutását, ha csak ezt a terméket használják azok, akik valamilyen okból nem hagynak fel a dohányzással. Az FDA úgy véli, hogy a független tudományos vizsgálatokon alapuló, négy évig érvényes minősítés megadása hosszabb távon közegészségügyi szempontból előnyösebb, mint más dohány- vagy nikotintartalmú termékek használata. A toxikológiai elemzések ugyanis azt is kimutatták, hogy a hagyományos cigaretta füstjével összehasonlítva ezen termék, az Iqos párája jóval kisebb mennyiségben tartalmaz olyan káros anyagokat, amelyek a nem dohányzók esetében is károsíthatnák a többi közt a légzőszerveket.

A PMI becslései szerint az idei év első negyedévéig a világon mintegy 10,6 millió felnőtt hagyta abba a dohányzást, és váltott az Iqos termékre. Az alternatív termékek piaca láthatóan egyre nagyobb szeletet hasít ki a forgalomból, nem véletlen, hogy a dohányipari cégek is felismerték: a hagyományos megoldások mellett érdemes füstmentes alternatívákkal megjelenniük a piacon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.