Nem Orbánnak vannak problémái az illiberális demokráciával, hanem Fukuyamának a történelemmel

Francis Fukuyama, mint a neoliberális-globalista fősodornak szellemileg-anyagilag elkötelezett elemzője ekézte az illiberális demokráciákat, különös tekintettel Magyarországra és Lengyelországra.

2019. 06. 03. 10:44
Fukuyama, Francis
Budapest, 2015. október 9. Francis Fukuyama amerikai filozófus, közgazdász elõadást tart a Közép-európai Egyetem (CEU) Democracy and Its Discontents címû konferenciáján 2015. október 9-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Francis Fukuyama, a híres – vagy inkább hírhedt – amerikai filozófus és politológus nemrég interjút adott a spanyol El Pais című lapnak, s abban, ahogyan ez egy, a neoliberális-globalista fősodornak szellemileg-anyagilag elkötelezett elemzőtől unalomig ismert fordulat, ekézte az illiberális demokráciákat, különös tekintettel Magyarországra és Lengyelországra.

S persze külön kiemelte Orbán Viktort – egy „tisztességes” neoliberális az ő nevét sosem hagyhatja ki –, állítva, hogy a magyar kormányfőnek komoly problémái vannak a saját illiberális demokráciájával.

Na, most itt álljunk meg egy szóra.

Francis Fukuyama egy bukott gondolkodó, bukott filozófus.

Hiszen, mint jól tudjuk, ő volt az, aki 1989-ben egy esszében, majd 1992-ben egy könyvben azt a tézist állította fel, hogy a Szovjetunió összeomlásával és a kommunista tábor felbomlásával a liberális demokrácia győzedelmeskedett az egész világon, minek következtében a történelem befejeződött, hiszen a lényeges kérdések végleg eldőltek.

Fukuyama talán észre sem vette, hogy – mint neoliberális gondolkodó – nem tett mást, mint utánozta, lemásolta a marxista alapú, radikális baloldali tanokat, amely szerint a kommunizmus létrejöttével megvalósul a földi paradicsom, amely után „mindenki képességei szerint, mindenki szükségletei szerint” éli majd boldog életét a világ végezetéig. (Marx ezt a teleologikus, a történelemnek végső célt tulajdonító gondolatát egyébként egy az egyben Hegel világszellem-gondolatából vette át, kissé kifordítva.)

Ez a gondolat ugyanolyan utópikus, sőt szinte komolytalan – az örök emberi jellemet és viszonyokat ismerve –, mint amit Fukuyama elővezetett harminc évvel ez előtt.

Fukuyama által a szocialista-kommunista „beteljesülés” után megszületett a liberális földiparadicsom-elmélet a liberális demokrácia képében.

Csak néhány év kellett hozzá – iraki beavatkozás, a jugoszláv háborúk, a World Trade Center ikertornyainak tragédiája, a neokonok „terrorizmus” elleni küzdelme, a migráció felerősödése, a vallások harca stb. –, hogy Fukuyama tézise a liberális földi paradicsomról olyan nevetségessé váljon, mint annak idején Marx – és persze Lenin, Trockij, Sztálin – lázálma a kommunizmusról.

Fukuyama tehát egy leszerepelt elemző, aki hiteltelenné vált; akinek a további mondásait legalábbis „cum grano salis” (csipetnyi sóval) kell(ene) kezelni.

Legalábbis egy olyan világban, amely nem egy következmények nélküli világ.

De ez a világ az: ha az ember ugyan leszerepel a legfontosabb tézisével, ám baloldali, „progresszív”, liberális, s a globalista hálózat szerves, jól fizetett, futtatott tagja, akkor, mintha mi sem történt volna, továbbra is mint orákulumot hívják meg a különböző stúdiókba, készítenek vele interjúkat és a vállukon hordozzák a közvélemény – mondjuk így – formálói.

Oda se neki, hogy nem értette meg, sőt félreértette a történelmet. Amit helyette Samuel Huntington értett meg, felismerve, hogy a történelemnek gyakorlatilag nincs vége, a történelem: folyamat, végeláthatatlan, hömpölygő folyamat.

Mondjuk ki: Fukuyama nem azért sztárfilozófus, mert nagyon bölcs meglátásai vannak, hanem azért, mert a fősodor kitüntetett tagja.

Ez ilyen egyszerű.

Mi viszont ne vegyük komolyan Fukuyamát, amikor újra és újra belerúg Orbán Viktorba.

Ugyanis nem Orbánnak vannak problémái a saját rendszerével. Hanem Fukuyamának gyűlt meg a baja a történelemmel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.