A FAO (Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet), az IFAD (Nemzetközi Mezőgazdasági Fejlesztési Alap) és a WFP (Világélelmezési Program) közleménye szerint a fő termőterületeken pusztító szárazság miatt erőteljesen drágult a kukorica, a búza és a szója, felidézve a 2007–2008-as élelmiszerválság emlékét, amely éhséglázadásokhoz vezetett számos fejlődő országban. Ez azonban gyors és összehangolt nemzetközi akcióval ma már elkerülhető.
A közlemény hangsúlyozza, hogy nem szabad exportkorlátozó intézkedéseket bevezetni, elejét kell venni a pánikszerű készletfelhalmozásnak, és a bioüzemanyag-termelést az élelmiszerigényhez kell igazítani.
A világ egyre érzékenyebb az élelmiszerár-sokkokra, mert a világ gabonatermése még jó években is épphogy elég a növekvő kereslet kielégítésére. Kockázatot jelent, hogy az alapvető termények zömét néhány országban állítják elő, és ha ezekben kár éri a termést, az mindenkire kihat.
A szervezetek szerint ösztönözni kell az élelmiszer-termelést a szegény, importra szoruló országokban, így javulna az ellátás, munkahelyek és jövedelmek keletkeznének.
A felhívás tarthatatlannak mondja, hogy a megtermelt élelmiszer egyharmada szemétbe kerül vagy megromlik, és felhívja a figyelmet, hogy az áremelkedést a spekuláció is tüzeli, továbbá az, hogy a termények egyre nagyobb hányadát nem mezőgazdasági célra fordítják.
A Világbank múlt heti jelentése szerint júliusban 10 százalékkal emelkedtek a világpiaci árak. A FAO csütörtökön teszi közzé árindexét.