A litván föld a litvánoké: mit mond erre Brüsszel?

Népszavazást tartanak idén Litvániában a külföldiekre vonatkozó termőföld-vásárlási tilalom fenntartásáról.

BuL
2014. 02. 18. 8:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A népszavazást kisebb pártok kezdeményezték, köztük a gazdákat és zöldeket közösen képviselő egyik szövetség. Összesen a 3,5 milliós népesség több mint egytizedének aláírását összegyűjtötték. Polgári kezdeményezés még nem bizonyult ennyire sikeresnek, mióta a balti állam visszanyerte függetlenségét a kilencvenes évek elején.

Litvánia a 2004-es EU-csatlakozása előtt nem engedélyezte külföldiek számára a termőföldvásárlást (bár a nem mezőgazdasági célú területszerzést igen), de az unióba lépéskor vállalta, hogy az idén májusig tartó átmeneti időszakot követően megszünteti a tilalmat. A népszavazás kezdeményezői azt szeretnék, ha a tilalom továbbra is fennmaradna. Egyebek között azzal érvelnek, hogy a külföldi érdeklődés olyan mértékben megnövelheti az árakat, amelyet a helyiek már nem tudnak megfizetni.

Dalia Grybauskaite államfő, a kormányzó szociáldemokraták és a legnagyobb ellenzéki erő, a konzervatív Haza Szövetsége nem támogatják a tilalom fenntartását. Az elnök például úgy nyilatkozott, hogy az igenlő voks egyenértékű lenne egy Litvánia EU-tagságát ellenző szavazattal.

Több szakértő is úgy foglalt állást, hogy a tilalom fenntartása sértené az uniós szabályokat, mert korlátozná a tőke szabad mozgását. Emiatt az unió bírósága elmarasztalhatná az országot, és Vilnius akár uniós forrásoktól is eleshetne – tette hozzá Ignalis Vegele, a vilniusi Mykolas Romeris egyetem professzora.

A referendum időpontjáról a parlament jogosult dönteni, és ahhoz, hogy eredményes legyen, 50 százalékos részvétel szükséges. A választók összesen legalább 30 százalékának továbbá támogatnia kell a felvetett intézkedést. E feltételek teljesülése esetén viszont a népszavazás kötelező érvényű döntésnek minősül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.