Elemzők: négyszázalékos nettó bérnövekedés jöhet

A fogyasztás is 2 százalékkal bővül majd az Erste és a TakarékBank elemzői szerint.

MD
2014. 02. 21. 11:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közzétett adatai szerint tavaly a bruttó átlagkereset 3,4, a nettó 4,9 százalékkal nőtt a nemzetgazdaságban, 2013. január–decemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete elérte a 230 700 forintot.

Gabler Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője az MTI-nek elmondta: a rekordalacsony inflációnak köszönhető reálbér-emelkedés tavaly is segítette a lakossági fogyasztás emelkedését, ami folytatódhat az idén. A szakértő szerint, mivel januárban szinte nem volt infláció, az idén év elején tovább folytatódhat a reálbérek növekedése.

 

Gabler felhívta a figyelmet arra, hogy a közfoglalkoztatottak nélkül még magasabb a tavalyi béremelkedés: a bruttó átlagkereset 3,4, a nettó átlagkereset pedig 5,7 százalékkal emelkedett tavaly. Elmondta: az alkalmazásban állók létszáma 107 ezerrel emelkedett 2013-ban, a növekménynek ugyanakkor jelentős részét, 70 százalékát adják a közfoglalkoztatottak.

A szakértő szerint a reálbérek gyorsuló emelkedésének köszönhető lakossági fogyasztásbővülés lehet a fő komponense a bruttó hazai termék (GDP) növekedésének 2014-ben.

Az Erste 305 forintos átlagos euróárfolyammal számol idén, ugyanakkor ha a magyar fizetőeszköz tartósan a jelenlegi szinten marad, az inflációt gerjeszt és a devizahitelesekre is kedvezőtlenül hat, így – bár az exportra kedvezően hat a magasabb árfolyam – összességében visszavetheti a gazdasági növekedést a fogyasztás mérséklődése miatt.

Suppan Gergely, a TakarékBank senior elemzője az MTI-hez eljuttatott kommentárjában kifejtette: tavaly a nettó bérnövekedés meghaladta a bruttó bérekét a „szuperbruttó” kivezetése miatt, míg a minimálbér növekedése jóval meghaladta az inflációt. Az év második felében a pedagógus- és egészségügyi béremelések gyorsították a bérkiáramlást, miközben az infláció az év végére négy évtizedes mélypontra esett.

Az elemző rámutatott, hogy a reálbérek az 1,7 százalékos infláció mellett mintegy 3 százalékkal nőttek, a közfoglalkoztatás felfutása miatti torzító hatásokat kiszűrve azonban a valós bérkiáramlás, így a reálbér-növekedés is ennél mintegy 0,5 százalékponttal nagyobb volt.

Suppan az idén 4 százalékos bruttó és ugyanekkora nettó bérnövekedésre számít, ami a várakozásuk szerinti 1 százalékos infláció mellett csaknem 3 százalékos reálbér-növekedést eredményezhet. A reálbérek növekedése, valamint a munkaerőpiacon várható lassú javulás miatt az idén a háztartások fogyasztásának mérsékelt, 1,5-2 százalékos növekedésére számít a szakértő.

Az elemző arra is felhívta a figyelmet, hogy decemberben 1,1 százalékkal csökkentek a bruttó bérek, míg 0,4 százalékkal, azaz az infláció mértékével megegyezően nőttek a nettó bérek, így a nettó reálbérek stagnáltak az előző évihez képest. A meglepetést elsősorban a közmunkaprogramok felfutása okozta, mivel enélkül számolva 1,6 százalékkal nőttek a bruttó és 3,1 százalékkal a nettó bérek, az alacsony keresetű közfoglalkoztatottak súlyának növekedése ugyanis lefelé torzítja a statisztikai adatokat – közölte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.