Fehéredik az alkalmi foglalkoztatás

Mind több idénymunkást jelentenek be, tavaly már 630 ezren vállaltak legálisan ilyen állást.

Jakubász Tamás
2014. 02. 17. 6:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre több magánszemély vállal alkalmi munkát legális keretek között – ezt mutatják a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) összesítései. Miközben három évvel ezelőtt kevesebb mint félmillióan szegődtek el mezőgazdasági vagy más jellegű időszakos munkára, tavaly már túllépte a 630 ezret azoknak a száma, akik hosszabb-rövidebb idejű elfoglaltságot találtak maguknak. Az elmúlt esztendőben egy-egy érintett munkavállaló 21 napot dolgozott alkalmi – vagyis az egyszerűsített – foglalkoztatás keretei között. Mindez egyben azt is jelenti, hogy a munkáltatók összességében 13,3 millió munkanap után fizették meg az – egyébként alacsonynak nevezhető – adót, ami a közkasszának együttesen tízmilliárd forintos bevételt hozott. A számok egyébiránt erőteljes emelkedést mutatnak: 2011-ben 8,4 millió legális alkalmi munkanapot mutattak az éves értékek, a 2012-es bejelentések pedig nagyjából 10,7 millió napról szóltak. Ezt követte a tavalyi, 13 milliót meghaladó adat.

Az adóhivatal a Magyar Nemzet kérésére készített kimutatásából kiderül az is, mely gazdasági ágazatok szereplői alkalmazták tavaly a legtöbb alkalmi munkavállalót. Ezek szerint nagyjából 32 ezer kereskedelemben tevékenykedő vállalkozás vett fel pár napra embereket, és tizenötezer környékén mozgott az ugyanígy cselekvő mezőgazdasági, vendéglátó, szállásadó vagy építőipari tevékenységeket végző munkáltatók száma. Tavaly egyébként megközelítőleg 120 ezer munkaadó fogadott fel legalább egy alkalmi munkást. A módszer közkedveltségét mutatja, hogy 2012-ben hatodával kevesebb foglalkoztató vett fel időszakos alkalmazottat.

A gyakorlati tudnivalókról szólva az adóhatóságnál a Magyar Nemzet kérdésére közölték: a munkaadók telefonon és interneten jelenthetik be idénymunkásaikat. E lehetőség azután nyílik meg előttük, hogy az ügyfélkapun keresztül regisztrálják magukat. A mezőgazdaságban és a turizmusban tevékenykedő időszaki dolgozók után naponta ötszáz, az egyéb alkalmi munkát végzőknél napi ezer, a filmes statiszták esetében napi háromezer forint adót kell lerónia az alkalmazónak.

Megtudtuk azt is, hogy a NAV tavaly 1400 alkalommal ellenőrizte az egyszerűsített munkavállalás szabályainak megtartását, az alkalmi dolgozók foglalkoztatásának mikéntjét. Az ellenőrök öt esetből átlagosan nagyjából kettőben állapították meg az előírások megsértését, a különféle mulasztások, hiányosságok miatt megközelítőleg 150 millió forint befizetését várja a hivatal az érintett munkaadóktól.

Ha kiderül, hogy valakit egyszerűsített, alkalmi munkára jelentettek be, de az érintett a valóságban rendszeresen, mindennap dolgozik, a jogviszonyt a hivatal munkaviszonnyá minősíti, a munkáltató pedig büntetésre számíthat – hangsúlyozták a NAV-nál. Megjegyezték továbbá, hogy a munkaügyi visszaélések elkövetői nem csak pénzügyi szankciók elé nézhetnek, számolniuk kell azzal is: eleshetnek állami támogatásoktól és attól a lehetőségtől, hogy az általános szabályokhoz képest gyorsabban igényelhessék vissza az őket megillető adót.

Telefonon, okosan. Új, Android és iOS platformokon elérhető mobilalkalmazás segíti az egyszerűsített foglalkoztatás gyorsabb bejelentését, az adminisztráció a jövőben akár húsz másodperc alatt is elintézhető lesz – hangzott el egy közelmúltban megtartott tájékoztatón. Az EFO 2014 nevű ingyenes alkalmazást a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. és a Budapesti Műszaki Egyetem fejlesztette ki. Évente körülbelül 300 ezer egyszerűsített foglalkoztatási bejelentés érkezik telefonon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.