Keresik a kiskapukat a külföldiek

A helyiek elő-haszonbérleti jogának gyakorlását nehezítő szerződések tűntek fel Nyugat-Magyarországon.

Dénes Zoltán
2014. 02. 18. 3:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem nyugodnak bele a hazai birtokszerzés tilalmát tartalmazó új földtörvény előírásaiba a hazánkban termőterületeket kereső külföldiek, akik – feltételezhetően nem kevés hazai jogi segítséggel – máris keresik a módját annak, hogy miként lehet továbbra is kijátszani a jogszabályokat. Ezt segíti az is, hogy a jegyzők egy része – mint ahogy a Magyar Nemzetet megkereső Vas megyei gazdálkodók felhívták a figyelmet – továbbra is mindenféle jogi felülvizsgálat nélkül tűzi ki az önkormányzatok tájékoztató felületeire az egyes földekkel kapcsolatos megállapodásokat, köztük olyanokat is, amelyek egyértelműen ellehetetlenítik azt, hogy a helyiek élhessenek a törvény által számukra biztosított előjogokkal.

Az osztrák földtörvény sokkal inkább sérti az uniós jogot, mint a magyar – mondta a Hír TV Magyarország élőben című műsorában Eva Maria Barki. A Bécsben élő, ismert ügyvéd annak kapcsán beszélt erről, hogy Ausztria vidékfejlesztési minisztere Brüsszelhez fordult, hogy az unió lépjen fel a magyar szabályozással szemben.

 

A tervekkel ellentétben nem név szerinti, hanem gépi szavazással fogadta el az Országgyűlés tavaly júniusi ülésén – 253 igen és 17 nem szavazattal, tartózkodás nélkül – az új földtörvényt.

A laphoz fordulók konkrét példaként mutattak rá arra a február 4-én az őriszentpéteri önkormányzatnál kifüggesztett szerződésre, amely a helyi gazdálkodók törvényben biztosított előbérleti jogának gyakorlását több mint tizenhárommillió forint megfizetéséhez köti, méghozzá egy összegben. A közszemlére bocsátott megállapodás szerint ezt azért kellene lerónia az előjogával esetleg élni kívánó helyi gazdálkodónak, mert a cég az előző év őszén már elvégezte az ilyenkor szükséges munkálatokat, s bekerítette a területet.

Azzal, hogy ez a kitétel megjelent a szerződésben, szakértők szerint egy csapásra a nullára csökkent az esélye annak, hogy az adott területtel kapcsolatban bárki úgy döntsön: él elő-haszonbérleti jogával. Egyébként a 15 hektáros termőföld használatáért az egy összegben kifizetendő összegen felül évente további 300 eurót kellene fizetnie a törvény által biztosított jogával esetleg élni kívánó helyi gazdálkodónak.

További részletek a Magyar Nemzet keddi számában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.