Kivételes mezőgazdasági partnerség alakulhat ki Kazahsztánnal

Jelentősen fejleszthetők a magyar–kazah agrárkapcsolatok – jelentette ki Fazekas Sándor.

MD
2014. 02. 21. 19:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vidékfejlesztési miniszter a XIX. Logisztikai konferencia és fórum 2014 elnevezésű rendezvényen, a Közép-Ázsia: Kazahsztán mint a térség logisztikai központja című beszédében elmondta: Magyarország jó kezdeményezésnek tartja a két országot körülvevő gazdasági térségek szabályozásának harmonizálását. Ez ugyanis felgyorsíthatja a mezőgazdasági termékek kétoldalú kereskedelmének felfutását.

Kifejtette, Magyarország pozitívan értékeli, hogy az EU, illetve a Kazahsztán, az Oroszországi Föderáció és Fehéroroszország által létrehozott vámunió között folyó tárgyalásokon a kereskedelmi feltételek egyszerűsítése jó ütemben halad. Elmondta, Magyarország bízik abban, hogy az erőfeszítések eredményeként az esetleges állat- vagy növény-egészségügyi korlátozások az egész régióban a múlt gyakorlatához tartoznak majd.

A vidékfejlesztési miniszter emlékeztetett: a magyar mezőgazdaság 2010-hez képest 30 százalékkal több terméket állít elő. Továbbá a 2012-ben megalkotott magyar nemzeti vidékstratégia, valamint a kormány által meghirdetett keleti nyitás politikája jó alapot ad a magyar–kazah kétoldalú agrárkapcsolatok fejlesztésére.

A kétoldalú agrárkereskedelemben megvalósuló együttműködés és a termékpaletta folyamatos bővítése mellett prioritást élvez a technológiai és innovációs lehetőségek, valamint a mezőgazdasági befektetések bővítése. Példaként említette a kétoldalú mezőgazdasági kapcsolatok területén a Flóra Konzorcium működését a vetőmagtermesztésben. Úgy vélte: jó együttműködési lehetőségek kínálkoznak a két ország között a vízgazdálkodás, a szakemberképzés, az oktatói és a diákcsere területén. Felhívta a figyelmet: Magyarország kiemelten fontos partnerként tekint Kazahsztánra, nemcsak az ország lehetőségei, de a részben közös kulturális és történelmi gyökerek, tapasztalatok miatt is.

Doór Zoltán, a Magyar Logisztikai Egyesület elnöke a tanácskozáson többek között arról beszélt, hogy a múlt év első tizenegy hónapjában Magyarország 195,8 millió dollár értékben exportált Kazahsztánba, míg az onnan származó import ugyanebben az időszakban 46,1 millió dollárt tett ki.

A Magyar Logisztikai Egyesület elnöke az MTI-nek elmondta: a kormány keleti nyitás politikája jó lehetőséget kínál a magyar–kazah kapcsolatok bővítésére. A két ország közötti kereskedelemben jelentős szerepet kap a vasút a jelentős távolság miatt. Ezért Magyarország szeretné, ha Záhony szerepe felértékelődne e tekintetben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.