Ötcsillagos szállodák és sok olasz – ez volt a december

Nőtt a szálláshelyek bevétele az egy évvel korábbi időszakhoz képest, sikeres a SZÉP-kártya.

NT
2014. 02. 10. 12:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A múlt év egészét tekintve összesen 8,83 millió vendég 22,8 millió éjszakát töltött a szálláshelyeken, a vendégek száma 5,3, az eltöltött éjszakáké 4,6 százalékkal haladta meg a 2012 évit. A kereskedelmi szálláshelyek bruttó árbevétele 297,959 milliárd forint volt, 9,9 százalékkal több, mint 2012-ben.

Decemberben 294 ezer belföldi vendég 658 ezer éjszakát töltött a kereskedelmi szálláshelyeken. A belföldivendég-forgalom – a nyugat-dunántúli turisztikai régió kivételével – az összes régióban nőtt.

A kereskedelmi szálláshelyek belföldi vendégforgalmának 80 százalékát fogadó szállodákban a vendégéjszakák számában 7,7 százalékos volt a növekedés az előző év decemberéhez képest.

A 265 ezer külföldi vendég 647 ezer éjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken a tavalyi év utolsó hónapjában.

A jelentősebb küldő országokból érkezők vendégforgalma változóan alakult. Míg a Németországból, az Ausztriából és az Egyesült Királyságból érkezők forgalma 3,7, 3,9, illetve 10,2 százalékkal csökkent, addig az olasz, az orosz és a cseh vendégek által eltöltött éjszakák száma 2,4, 20,2, illetve 9,8 százalékkal emelkedett.

A kereskedelmi szálláshelyek decemberi bevétele megközelítette a 21 milliárd forintot, 8,8 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban.

Az árbevételen belül a szállásdíjbevételből 11 milliárd, a vendéglátásból 5,6 milliárd forint folyt be. A forint/euró havi átlagárfolyama 301 forint volt, 16 forinttal gyengébb a 2012. decemberinél – közölte a KSH.

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 39,7 százalékos volt decemberben, ami 1,1 százalékponttal több az egy évvel korábbinál. Az ötcsillagos házak szobáinak igénybevétele kiemelkedő, 56,6 százalékos, a négycsillagosoké 44,8, a gyógyszállodáké pedig 44,5 százalékos volt.

Az év utolsó hónapjában a kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 15 610 forint, az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel (bruttó REVPAR) 6200 forint volt.

A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján decemberben 1547 egység fogadott el Széchenyi-pihenőkártyát. A belföldi vendégek az év utolsó hónapjában 1,1 milliárd forint értékben fizettek ezzel a fizetőeszközzel a szálláshelyeken. Összehasonlítva a 2012 decemberében beváltott üdülési csekk, valamint a SZÉP-kártya együttes forgalmával, ez 11 százalékos növekedés.

A szálláshely-szolgáltatást nyújtó vállalkozások a szálláshelyeken decemberben közvetlenül 28 ezer embert foglalkoztattak, ami 0,9 százalékkal haladta meg a múlt év decemberi értéket.

December 31-én Magyarországon 2188 kereskedelmi szálláshely működött, ezen belül 904 szálloda 52 ezer szobával, valamint 856 panzió 9 ezer szobával. Az egyéb szálláshelyek, üdülőházak, kempingek és közösségi szálláshelyek száma 428 volt.

A magyar turizmus túljutott a válságon, minden lényeges mutatója javult, az ágazatnak jobb a teljesítménye, mint a válságot megelőző években, magyarázta a sikert még a novemberi KSH-adatok kapcsán Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Rámutatott, a növekedés már 2010 óta tart, ami egyrészt annak köszönhető, hogy a növekedést tavaly már nemcsak a beutazó turizmus generálta, hanem a belföldi forgalom is érezhetően nőtt. Ebben a SZÉP-kártyának jelentős szerepe van – hangsúlyozta a miniszter.

Kitért arra: a tárca elkészítette a következő 10 év turizmuspolitikai céljait meghatározó új Nemzeti turizmusfejlesztési koncepciót, amely a véglegesítést követően hamarosan a kormány elé kerülhet. Ismertetése szerint 2007 és 2013 között az 1132 turisztikai projekt mintegy 292 milliárd forint uniós támogatást nyert el. 2014 és 2020 között legalább ennyi támogatást szeretnének adni az ágazatnak.

Elmondta, hogy több évtized elmaradt beruházásait pótolva az állam és a főváros nekilátott Budapest turisztikailag legfrekventáltabb helyszíneinek a rendbetételéhez, az idei főszezonra megújuló közterek, az újjászülető Várkert Bazár birtokba vétele új vonzerőkkel gazdagítja Budapestet.

A hazai kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma, valamint a vendégszám szempontjából már 2012 is rekordév volt, ugyanakkor 2013-ban minden lényeges mutató tekintetében sikerült javítani – hívta fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn, a KSH által közzétett adatokra reagálva. Az NGM közleményében kiemelte: a belföldi turizmus hónapról hónapra kiemelkedő teljesítményét tükrözi, hogy 2013-ban súlya és növekedése elérte a külföldi turizmus eredményeit. A kiemelkedő növekedés a tárca szerint egyértelműen a SZÉP-kártyának köszönhető, amely tavaly mintegy 68 milliárd forinttal járult hozzá a turisztikai vállalkozások bevételeihez, míg 2012-ben évi 44 milliárddal, így 54 százalékos a felhasználás növekedése.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.