Semmi jóra nem számíthat a kontinens

Nem sok jó várhat a dél-amerikai országokra, ha nem változtatnak rövid időn belül.

Kovács András
2014. 02. 15. 15:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amint a nyersanyagárak folyamatosan csökkennek, és az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed lassan befejezi az elmúlt években folytatott mennyiségi lazítását, azzal egy időben Latin-Amerika országainak gazdasága egyre nagyobb kihívásokkal kénytelen szembesülni – mindezt Andrés Velasco egykori chilei pénzügyminiszter, jelenleg egyetemi oktató közölte. A régió vezető gazdaságai már 2013-ban is rekordlassulást könyvelhettek el, és idén is hasonló kilátásokra számíthatnak – tette hozzá.

A gazdasági szakember szerint napjainkra mindenki számára világossá vált, hogy Dél-Amerika országainak gyors növekedése a 2008–2009-es válságot követően nem belső politikai reformoknak, hanem a kedvező nemzetközi környezetnek volt köszönhető. Amíg a szója, a gabona, a réz, az olaj és más nyersanyagok árai a csillagokban voltak, addig Brazília, Chile és Peru jelentős bővülést tudtak felmutatni, de Argentína is kiválóan teljesített a szörnyű gazdaságpolitika ellenére.

Velasco elemzésében arra is emlékeztetett, hogy a mostani nyersanyagárak által vezérelt gyors növekedés ellenére Latin-Amerikában a bővülés meglehetősen rapszodikus volt a korábbi évtizedekben. Az 1980-as éveket az elveszett évtizedként szokták jellemezni Dél-Amerikában, míg az 1990-es évtizedben végrehajtott piaci alapú reformok sem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. A szakember rámutatott arra, hogy 1960 és 2007 között csupán Brazília, Chile, a Dominikai Köztársaság és Panama tudott az Egyesült Államoknál nagyobb bővülést felmutatni.

A latin-amerikai országok egy főre jutó GDP-je csupán egynegyede az Egyesült Államokénak, így a megközelítéshez mindenképpen nagyobb növekedést kéne felmutatniuk, mint az északi nagyhatalomnak – fejtette ki Velasco. A legnagyobb kérdés, hogyan lehetne ezt elérni? A közgazdász szerint az egyik legfőbb probléma a térség országaiban, hogy meglehetősen alacsony a befektetések aránya, és a megtakarítások is jóval elmaradnak a szédületesen fejlődő Kelet-Ázsiától.

Éppen emiatt abban az esetben, ha a befektetések mértéke megnövekszik ebben a térségben, az a folyó fizetési mérleg hiányának elszabadulásával jár, amit csak ideig-óráig képesek elviselni a nemzetközi pénzügyi szereplők. Velasco példaként hozta föl erre, hogy Ben Bernanke, a Fed korábbi elnöke, amikor 2013 májusában először beszélt a mennyiségi lazítás lassításáról, akkor a nagy folyó fizetési mérleg hiánnyal rendelkező államok óriási forráskivonást voltak kénytelenek elszenvedni.

A megtakarítások hiánya a dél-amerikai régióban tükrözi a gyenge ösztönzők által tervezett adó- és nyugdíjrendszer hiányosságait. A szakember szerint bár az utóbbi években sokat javultak a latin-amerikai országok költségvetési pozíciói, ennek ellenére komoly áttörésről nem lehet beszélni. Külön felhívta a figyelmet arra, hogy a költségvetési kiadások csupán 16 százalékát fordítják beruházásokra, ami az ázsiai értéknek csupán a fele.

Velasco az egyik legfőbb latin-amerikai problémának nevezte, hogy a helyi gazdaságok gyakorlatilag semmit sem tettek a diverzifikáció érdekében. Így az államok többsége ma is ugyanazokat a termékeket exportálja, mint egy generációval ezelőtt, ami egy hatalmas különbség Kelet-Ázsia országaihoz képest. A jövőbeli hosszabb stagnálási időszak elkerülése érdekében azonnal meg kellene kezdeni a megfelelő lépéseket a dél-amerikai államoknak – zárul az elemzés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.