Felpörög az agykutatás

A Nemzeti Agykutatási Program első tudományos rendezvényét tartották Pécsett.

PR
2014. 03. 13. 18:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tizenkétmilliárd forintos kormánytámogatással induló Nemzeti Agykutatási Program (NAP) első tudományos rendezvényét tartották Pécsett csütörtökön a Pécsi Akadémiai Bizottság székházában.

Mint azt dr. Oberfrank Ferenc, a NAP igazgatója, a Magyar Tudományos Akadémia Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet (MTA KOKI) ügyvezető igazgatója kifejtette: „Magyarországnak és az európai országoknak fontos érdeke fűződik ahhoz, hogy az agyműködés és az agyi működési zavarok feltárására irányuló kutatás kiemelt helyet kapjon a társadalmi célok között. A cél az európai, így a hazai társadalmi szükségletekkel, elvárásokkal találkozik, egyben az Európai Unió kutatási stratégiájával is összhangban van. A program annak esélyét növeli, hogy kutatóinknak a jövőben sikerül további jelentős EU- és más külföldi kutatási forrásokat elnyerniük.”

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a világ fejlett részén a teljes betegségteher csaknem harmadáért az agy betegségei a felelősek. 2010-ben például 30 európai ország agyi, mentális és neurológiai betegségekből eredő éves költségterhét 798 milliárd euróra becsülték, ami több, mint a szív- és érrendszeri betegségek, a rák és a diabétesz költségei együttesen.

Az idegrendszer kutatásának szükségességét alátámasztja az a tény is, hogy rohamosan nő a depresszió, a szorongás, a pánikbetegség, az addikció, a krónikus stressz és a skizofrénia előfordulása. Leggyakrabban idegrendszerrel összefüggő tünetekkel fordul az ember orvoshoz. Az idegrendszeri betegségek lappangó járványként teszik tönkre az egyén, a család és a társadalom életét.

A NAP célja a felfedező kutatások, a megelőzés, az innováció, az orvosi ellátás hatékonyabbá válása, a gyógyszerfejlesztés, valamint a hazai tudományos eredmények ösztönzése, az akadémiai, egyetemi, klinikai kutatás és az egészségipari kutatás-fejlesztés közötti kapcsolat megerősítése. Mindezt a kutatási programok számának növelésével, továbbá az egyetemi, klinikai és gyógyszergyári kutatóhelyek közötti együttműködések támogatásával igyekszik elérni.

Kiemelt jelentőségű programról van szó, hiszen a k+f tevékenység a jövő fejlődésének záloga. Így maradhat hazánk versenyben és tarthatjuk itthon a hazai szürkeállományt, és mindez az orvosi képzés színvonalához is hozzájárul.

A NAP program előkészítésében vezető agykutatók, szakértők, kormányzati és az MTA szakemberei vettek részt. A Nemzeti Agykutatási Program elnöklésére a The Brain Prize kitüntetettje, Freund Tamás akadémikus kapott felkérést, aki az MTA KOKI igazgatója, az Európai Idegtudományi Társaságok Szövetségének (FENS) korábbi elnöke.

A NAP program révén legalább 1,1 milliárd forint támogatási forrás érkezik Pécsre, de ez megnőhet akár 1,7 milliárd forintra is. Ezzel együtt Pécs az idegtudományi kutatás egyik európai fellegvára lehet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.