Ilyet még nem láttunk a nőktől

Intenzíven növekedett a női foglalkoztatás 2010 óta, hasonlóra nem volt még példa Magyarországon.

PR
2014. 03. 29. 18:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében idézi a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatójának adatait, amely szerint a nők foglalkoztatási aránya a 2010. februári 50 százalékról 54,7 százalékra emelkedett 2014 februárjára. Ez azt jelenti, hogy jelenleg magasabb a női foglalkoztatási mutató, mint négy éve a férfiak és a nők együttes rátája volt – jegyzik meg.

A 2009. december és 2010. február közötti időszakban 1 millió 723 ezer 15 és 64 év közötti női foglalkoztatottat tartottak nyilván, míg négy évvel később ugyanebben az időszakban 1 millió 852 ezret. Jelenleg tehát 129 ezerrel több nő dolgozik a 15–64 évesek korosztályában Magyarországon.

A szaktárca közleménye megállapítja: a jelenlegi kormány foglalkoztatáspolitikája meghozta gyümölcsét, az érintett korcsoport foglalkoztatási mutatója 5,8 százalékponttal (54,6 százalékról 60,4 százalékra) emelkedett a négy évvel ezelőttihez képest, ezen belül a nők esetében 50 százalékról 54,7 százalékra.

A bővülés csak 30 százalékban – nők esetében 22 százalékban – a munkanélküliek számának csökkenéséből fakadt, hisz a négy év alatt összesen 100 ezerrel csökkent a munkanélküliek létszáma, ebből 29 ezerrel a nőké.

Az NGM magyarázata szerint a különbözetet, azaz a bővülés nagyobb részét az adta, hogy jóval kevesebben szorultak ki a munkaerőpiacról és váltak inaktívvá 64 éves koruk előtt, mint korábban. Összességében 229 ezerrel több a gazdaságilag aktívak száma, mint 2010-ben, és ebből 100 ezerrel több a nők száma.

A munkahelyek nagyobb arányú megtartásában egyértelműen a munkahelyvédelmi akció járulékkedvezményeinek hatása mutatható ki, amit már közel 800 ezer munkavállaló, azaz minden ötödik foglalkoztatott után tudnak érvényesíteni a munkáltatók – mutatnak rá a közleményben.

Hozzáteszik: e mellett az elsődleges piacon új munkahelyek is létrejöttek, hiszen 329 ezer főnél jóval kevesebbel bővült a közfoglalkoztatottak és a külföldön munkát vállalók azon köre, amit a munkaerő-piaci felmérésben a KSH mérni tud.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.