Lelepleződnek a rejtegetett vagyonok

Szerződések, dokumentumok benyújtására kérik magyar ügyfeleiket a svájci pénzintézetek.

Jakubász Tamás
2014. 03. 03. 3:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Banki megkeresések érkeznek Svájcból, a pénzintézetek arra kérik magyar ügyfeleiket, elfogadható módon igazolják a kint tartott vagyonuk eredetét. Szerződések, számlák, adóbevallások és más okiratok másolatának bemutatására kényszerülhetnek tehát azok, akik annak idején a kényelmes ügyintézés és a megbízható banktitok hazájaként híressé vált ország valamely pénzintézetében nyitottak számlát. Nem egy esetben akár arra is szükség lehet, hogy üzleti titkot hozzon a külföldi bank tudomására a magyar ügyfél.

A svájci bankok lépése igazodik a nemzetközi pénzvilág szereplőinek utóbbi időszakban megfigyelhető magatartásához – fogalmazott a Magyar Nemzet kérdésére Lőcsei Tamás, a PwC Magyarország adóügyi cégtársa. Szerinte az egyre szigorúbb pénzmosás elleni szabályok miatt a nyugati pénzintézetek óvatosabbá váltak. Szeretnék elkerülni, hogy nevüket egy lapon emlegessék tisztázatlan eredetű, esetleg törvénytelenül szerzett vagyonokkal. Ezek egybecsengnek azzal a nyilatkozattal, amelyet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bűnügyi elnökhelyettese adott a napokban lapunknak. Sors László a hazai viszonyokról elmondta, a bankok jó hírük védelméért egyre több ügyet jelentenek a hatóság berkeiben működő pénzmosás elleni irodának.
Lőcsei Tamás a nemzetközi jelenség okairól kiemelte: a bankok érdeklődését, az ügyfelek átrostálásának folyamatát a nagyhatalmak törekvései alapozták meg.

Az Egyesült Államok például olyan szabályokat alakított ki, amelyek lehetővé teszik, hogy a tengerentúli hatóságok más országokból is megszerezhessék az amerikai tranzakciókról, az amerikai polgárok számláiról szóló banki adatokat. Az adózatlan vagyon kimentését igyekezett feltárni a német adóhivatal is, amikor olyan – egyébként kétséges módon létrehozott – adatbázisokat vásárolt meg, amelyek feltételezett német adóelkerülőkről szóló információkat tartalmaztak. Az adózatlan vagyonok felkutatásának ötlete főként a válság kirobbanása óta sarkallja tettre a nyugati országok döntéshozóit és hatóságait: az adóbevételek növelése a krízissel különös szerepet nyert.

– Persze a svájci bankok – tette hozzá Lőcsei Tamás – más államok polgáraitól is igazolást várnak. Sőt, a pénzek eredetének tisztázása mellett egyre több intézmény kéri annak tanúsítását is, hogy az ott elért jövedelmek, például a kamatok vagy az árfolyamnyereség után a számlatulajdonos megfizette az adót saját – úgynevezett adórezidenciája – államában. Mivel a közterhek kiszámítása olykor nem egyszerű feladat, a bankok szakértő segítségét is igénybe vehetik. Lőcsei Tamás szerint tisztulási folyamat figyelhető meg egész Európában, s a jelenség idehaza is érezteti hatását, hiszen az adóügyi és más külföldi adatok előbb vagy utóbb eljutnak a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz. Az utóbbi időben egyébként sajátos vándorlás indult meg. Szakmai berkekben úgy tudják, számos magyar ügyfél indíthatta útnak korábban Svájcban tartott pénzét: némelyeket a szigorúbb szabályok, másokat a jobb befektetés reménye ösztönözhette a vagyonok mozgatására. A pénzek továbbítását a bankok érdeklődése is kiválthatja. A lehetséges célpontok között főként a Távol-Keletet és a karibi térséget emlegetik.

A teljes cikket a hétfői Magyar Nemzetben olvashatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.