Milliárdok járhatnak vissza a fogyasztóknak

Több száz olyan nem lakossági fogyasztó is lehet Magyarországon, amelyik az indokoltnál többet fizet az áramért.

Dékány Lóránt
2014. 03. 21. 4:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több száz olyan nem lakossági fogyasztó is lehet Magyarországon, amelyik az indokoltnál többet fizet az áramért, mert nem a megfelelő tarifacsoportban számláz neki a szolgáltató. Az általunk megkérdezett energetikai tanácsadó cég szerint akár 9-10 milliárd forint is lehet az összeg, amit az érintett fogyasztók „fölöslegesen” fizettek ki az elmúlt öt évben, ráadásul ezek között lehetnek a kisvállalkozások mellett bizonyos társasházak is, ahol a közös használatú helyiségek energiafelhasználása nem tartozik a lakossági kategóriába.

Még 2008-ban az akkori gazdasági minisztérium új díjszabást dolgozott ki azoknak a kisfeszültségen vételező, nem lakossági fogyasztóknak, amelyek a kategóriájukhoz képest aránytalanul sok áramot használnak fel. Ez a sajátos tarifa így egyfajta átmenetet képezett a közép- és kisfeszültségen fogyasztók között. Ez az úgynevezett köf/kif besorolás nem jelent olcsóbb áramot, de csökkenti a rendszerhasználati díjakat, tehát a végfelhasználói tarifa alacsonyabbá válik megfelelő fogyasztási szint esetén, mint ha a kisvállalkozás a kisfeszültség mellett maradt volna.

A gazdasági tárca akkori rendelete szerint ha a fogyasztót 2008 után sorolták át a számára kedvezőbb kategóriába, a szolgáltatónak visszamenőleg ki kell fizetnie a két díjszabás közti különbséget. Az azonban vita tárgya, hogy ezt hány évre visszamenőleg kell megtenni, mivel a vonatkozó jogszabály kétéves elévülést tartalmaz, ám a polgári törvénykönyv az ilyen esetekre ötéves visszamenőséget határoz meg. A HVG.hu nemrég arról számolt be, hogy ebből kifolyólag egy Szeged közeli gazdálkodó számára a bíróság másodfokon visszamenőleg több mint ötmillió forintot ítélt meg a szolgáltató EDF Démásszal szemben. Tavaly novemberben pedig egy Győr-Moson-Sopron megyei cég nyert ugyancsak másodfokon hasonló ügyben az E.ON ellen.

További részletek a Magyar Nemzet pénteki számában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.