Orbán: Magyarországon befektetőbarát kormány várja önöket

Hazánk hosszú távú együttműködésre törekszik az arab világgal.

MNO
2014. 03. 23. 19:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormányfő a mintegy 250 résztvevő – magyar és arab üzletemberek, politikusok, diplomaták és kamarai vezetők – előtt Magyarország előnyei közé sorolta földrajzi elhelyezkedését, fejlett logisztikai hálózatát, a jól kiépített autópályákat, „a minőségéhez képest meglepően olcsó” munkaerőt, az alacsony vállalkozási és jövedelemadót, a mérnöki tudást, valamint azt, hogy a munkatörvénykönyv rendkívül rugalmas, csakúgy mint a szakképzés. „Befektetőbarát kormány várja önöket” – jelentette ki Orbán Viktor az arab befektetőknek a szaúdi fővárosban, megerősítve egyúttal, hogy ha kormánya újra bizalmat kap a választóktól, Magyarország lehet Európa legiparosodottabb országa, ahol a hazai össztermékhez az ipari termelés a legmagasabb arányban járul hozzá.

Azt is mondta a magyar gazdaságot jellemezve, hogy „mi olyan nép vagyunk, amely csak abból élhet meg, amit a két kezével állít elő vagy a szellemével alkot meg. Ha dolgozunk és alkot a szellemünk, életben maradunk. Ha nem alkot a szellemünk, és nem dolgozik a karunk, a mi gazdaságunk egész egyszerűen megszűnik létezni.” A miniszterelnök szerint Magyarország a rendszerváltás után értékes éveket vesztegetett el az arab világgal való kapcsolatépítésben, ma azonban már hosszú távú, több nemzedékre kiterjedő együttműködésre törekszik.

Mint fogalmazott, a magyar nemzettel elsősorban azoknak érdemes együttműködniük, akik keresik a jövő lehetőségeit, ugyanis „nekünk ehhez koponyáink, kutatóműhelyeink vannak”. A kormányfő ezt és a Magyarországon rejlő lehetőségeket ajánlotta az arab üzletemberek figyelmébe. Orbán Viktor az energetikát, a vízgazdálkodást, a telekommunikációt, az informatikai szektort és az egészségipart említette azon területek között, ahol „gyorsan haladhatunk előre” az együttműködésben. Végül közölte, hogy a tervek szerint idén szeptembertől az eddigi 250-ről 1500-ra nő a Magyarországon tanuló szaúd-arábiai hallgatók száma a felsőoktatásban.

Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára kifejtette: 2003-ban még 800 millió dollár volt a Magyarország és az arab világ közötti kereskedelmi forgalom mértéke, mára viszont ez meghaladja a 2,5 milliárd dollárt. Szavai szerint az arab befektetők újra felfedezték Magyarországot, amely nyitott előttük. Felidézte, hogy másfél évvel ezelőtt Budapesten tartották az első Magyar-Arab Gazdasági Fórumot, amely különösen sikeres volt, hiszen több mint száz magyar cég alakított ki új üzleti kapcsolatot arab vállalatokkal.

A legnagyobb magyar gazdasági sikerek közé sorolta, hogy a Szentkirályi ásványvíz ma már nyolc kiskereskedelmi láncnál kapható Szaúd-Arábiában, továbbá megemlítette az arab országokba orvostechnikai berendezéseket exportáló Mediso nevű céget, valamint a Dispomedicor vállalatot, amely új üzemet nyitott Egyiptomban. Tájékoztatása szerint a mostani szaúdi látogatás alkalmával 94 magyar cég összesen 41 befektetési lehetőséget kínál arab partnereinek hárommilliárd dollár értékben.

Mokrin bin Abdel-Aziz herceg, Szaúd-Arábia második miniszterelnök-helyettese azt mondta, céljuk kiaknázni a magyar-szaúdi gazdasági együttműködésben rejlő lehetőségeket. Hozzátette, nagyra értékelik Magyarországnak az arab világot támogató politikáját.

A rendezvényen tudományos és technológiai együttműködési megállapodást kötött szaúdi partnerével a Nemzeti Innovációs Hivatal. Az Adnan Kassar vezette kamara pedig a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával és a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.-vel írt alá egyezményt az együttműködésről, emellett több vállalatközi megállapodás is született.

A fórum részeként a magyar exportőrök termékeiket, szolgáltatásaikat ágazati standokon mutatják be arab partnereiknek. A kiállítást Orbán Viktor és Mokrin bin Abdel-Aziz herceg nyitotta meg.

A magyar miniszterelnöki küldöttség vasárnap délután érkezett a szaúdi fővárosba, amelynek repülőterén katonai díszsorfallal fogadták. A kormányfőt rijádi útjára elkísérte mások mellett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. A delegációval tartott több mint száz magyar üzletember is.

Látogatása második, egyben zárónapján, hétfőn Orbán Viktort külön is fogadja Mokrin bin Abdel-Aziz herceg, miniszterelnök-helyettes, délután pedig Abdel-Latíf az-Zajánival, az Öböl Menti Együttműködési Tanács főtitkárával tárgyal a magyar kormányfő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.