Védenék a legális piacot

Több jogszabály módosításával lehetetlenítené el a szaktárca a feketén utaztatókat.

2014. 03. 12. 5:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár alaposan átalakulni látszik az utazási piac idehaza, még mindig óriási problémát okoznak a legálisan működő mintegy 1200 irodának azok az önjelölt utazásszervezők, akik a gyors haszon reményében vagy csupán a jogszabályi réseket kihasználva toborozzák az olcsó kiruccanásra vágyó turistákat. Ezért hosszú szakmai lobbimunka eredményeként a Nemzetgazdasági Minisztérium két törvény és három kormányrendelet módosításával venné fel a harcot a jogosulatlan utazásszervezés ellen. A Turizmus Panoráma című szaklap információi alapján az új szabályok 2014 második felében lépnek életbe, aminek következtében pedig ellehetetlenülhetnek a piaci becslések szerint évente mintegy 60-70 milliárd forintot zsebre vágó, feketén működő irodák.

A jogszabály-módosítások révén tisztázódik a fekete utazásszervezés fogalma, illetve nőni fog az ellenőrző hatóságok szerepe. Például úgy, hogy próbavásárlás után az eddigi, százezer forintos bírság helyett jóval magasabb összegű büntetést róhatnak ki azokra, akik engedély nélkül szervezik az utakat. Emellett gyarapodnak azok az elektronikus hirdetések és internetes szolgáltatók vizsgálatát szolgáló eszközök, amelyek segítségével lebuktathatók a főként a világhálón terjesztett illegális lehetőségek.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a korábbi ellenőrzései során úgy tapasztalta, hogy gyakoriak a nyugdíjasklubok, iskolák, egyesületek által hatósági regisztráció nélkül szervezett utak. Ám az ilyen típusú kirándulásokból jellemzően nem nagyon marad haszna a szervezőknek, ezért ők nem jelentenek túl nagy veszélyt a jogszerűen működő utaztatócégekre.

A teljes cikket a Magyar Nemzet szerdai számában olvashatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.