Hazánk is egyre versenyképesebb

Külön jó hír, hogy az euróövezet és különösen a német gazdaság is erősödik.

WA
2014. 06. 12. 17:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai szerint a 2008–2009-es válság előtt a vizsgált öt országban – Magyarországon, Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában és Romániában – a gazdaságba kiáramló hitelözön és a laza költségvetési politika okozta a túlfűtöttséget. Ebben a környezetben a bérek gyorsabban nőttek a termelékenységnél, ami a külső versenyképesség gyengülését okozta, és részben ez magyarázza, hogy e gazdaságok kilábalási üteme az elmúlt öt évben miért maradt el más felzárkózó térségekétől.

Mint arról korábban beszámoltunk, javítottak hazánk gazdaságának növekedési előrejelzésein a londoni pénzügyi elemzők a közép-európai térség második félévi kilátásairól készített prognózisukban. Kiderült: a növekedés minősége és dinamikája is javulásnak indult. Nem most korrigáltak először a szigetország szakértői.

 

Ismert, a KSH adatai szerint a hazai össztermék (GDP) 2014 első negyedévében 3,5 százalékkal nőtt éves összevetésben. Ez megegyezik a múlt hónapban közölt előzetes becsléssel. Ennek hatására a nagy londoni házak az előző, részleges GDP-becslés közzététele után felfelé korrigálták a magyar gazdaságra adott növekedési prognózisaikat az erőteljes első negyedévi teljesítmény alapján.

 

Emellett „külön jó hír” az öt gazdaság rövid távú kilátásai szempontjából, hogy legnagyobb felvevőpiacuk, az euróövezet és különösen a német gazdaság erősödik – hangsúlyozzák a Capital Economics elemzői. A ház kiemeli, hogy a német hazai össztermék (GDP) az idei első negyedévben 2,3 százalékkal bővült éves összevetésben a tavalyi utolsó negyedévben mért 1,4 százalékos éves növekedés után.

A Capital Economics londoni elemzői közölték: várakozásuk szerint a német gazdaság a következő negyedévekben folyamatosan 2 százalékos vagy ezt meghaladó ütemű növekedéseket produkál. A cég számításai szerint – a korábbi tapasztalatokat is figyelembe véve – ez azt eredményezheti, hogy az öt közép- és kelet-európai gazdaság exportjának éves növekedési üteme akár 15 százalékra is gyorsulhat a jelenlegi 7 százalék körüli szintről.

A ház szerint mindebből két fő következtetés vonható le. Az egyik az, hogy a régió valutáinak már nem kell tovább gyengülniük a versenyképesség helyreállításához, a másik pedig az, hogy a versenyképességi veszteségek ledolgozásával a térség növekedésének egyik fő akadálya hárult el.

Ennek alapján – feltéve, hogy az euróövezetnek és különösen a német gazdaságnak sikerül valamilyen mértékű aktivitást produkálnia – a közép- és kelet-európai gazdaságok növekedése a következő években várhatóan erősödik – jósolták a Capital Economics londoni elemzői.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.