További kamatvágások jöhetnek

Az elemzők nagyjából 2,2-2,3 százalékos alapkamaton várják a jegybank enyhítési ciklusának végét.

NT
2014. 06. 17. 15:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői a minap bankok képviselőivel, valamint a monetáris és a költségvetési politika döntéshozóival folytattak tájékozódó megbeszéléseket Budapesten.

Az erről összeállított, Londonban kedden ismertetett beszámolójuk szerint úgy tűnik, hogy a magyar elemzők zöme 2,2-2,3 százalékos alapkamaton várja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) enyhítési ciklusának végét, tekintettel arra is, hogy Matolcsy György MNB-elnök nemrégiben Londonban „eltúlzottnak” nevezte a 2 százalékos kamatmélyponttal kapcsolatos elemzői várakozásokat.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint április után májusban is 0,1 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak az egy évvel korábbihoz képest. Áprilishoz képest 0,2 százalékkal mérséklődtek az árak. Az elemzői vélemények szerint újabb kamatvágást hajthat végre a jegybank.

Matolcsy ezt az MTI-nek mondta egy május végi londoni üzleti rendezvényen, arra a kérdésre, hogy mi a véleménye azokról az elemzői prognózisokról, amelyek szerint a 2 százalékos alapkamat eléréséig folytatódhat az enyhítési ciklus. „Valami kicsi mozgástér még van” – fogalmazott akkor a jegybank elnöke.

A Morgan Stanley londoni közgazdászai a magyarországi tárgyalásaikról ismertetett keddi elemzésükben közölték: továbbra sem látnak okot azon előrejelzésük módosítására, amely szerint az MNB a harmadik negyedév végére akár 2 százalékig is csökkentheti alapkamatát. Hozzátették: az óvatosabb kamatvárakozások ellenére a magyarországi megbeszéléseiken leggyakrabban elhangzott vélemény is az volt, hogy az MNB „az elérhető legmélyebb szintre” viszi az irányadó kamatot.

A 2 százalékos vagy ahhoz nagyon közeli MNB-alapkamatig tartó enyhítési ciklus több más nagy londoni ház előrejelzésében is szerepel, különösen azóta, hogy áprilisban és májusban is negatív volt az éves összevetésű magyarországi infláció.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői a legutóbbi inflációs adatokat értékelve azt jósolták, hogy az MNB szeptemberre „2 százalék körüli” szintig csökkenti és onnantól hozzávetőleg egy teljes évig nem is módosítja alapkamatát. A ház az MNB első kamatemelését csak 2015 negyedik negyedévére valószínűsíti, amikor a jegybanki reálkamat várhatóan már negatív lesz.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői – akik korábban 2,3 százalékos alapkamaton várták az MNB enyhítési ciklusának végét – legutóbbi felülvizsgált prognózisukban szintén azt valószínűsítették, hogy a magyar jegybank szeptemberre eléri a 2 százalékos kamatszintet. A ház elemzői szerint megvan az esélye annak is, hogy az MNB a 2 százalékos alapkamaton sem fejezi be a kamatcsökkentéseket.

Budapesti tárgyalásaikról szóló keddi elemzésükben a Morgan Stanley londoni elemzői közölték, hogy 2015 végére 3 százalékig visszaemelkedő MNB-alapkamattal számolnak. Hozzátették azonban, hogy az MNB jövő évi kamatprofiljáról szóló előrejelzésüket az ideinél „kisebb meggyőződéssel” tartják érvényben, azért, mert a jelenlegi összetételű monetáris tanácsnak még nem volt alkalma bemutatni, hogy a kamatciklus megfordulásának idején hogyan viselkedik. A cég elemzői szerint a 3 százalékig visszaemelkedő MNB-alapkamatra adott prognózisukra valószínűleg lefelé mutató kockázatok hatnak.

A ház szakértői közölték: budapesti tárgyalópartnereik részéről „bizonyos mértékű frusztráltságot” érzékeltek amiatt, hogy a hitelminősítők vonakodnak Magyarország felminősítésétől.

A Morgan Stanley elemzőivel tárgyaló magyar illetékesek a cég keddi beszámolója szerint hangsúlyozták, hogy a magyar gazdaság alapmutatói most sokkal jobbak, mint 2010-ben, amikor a magyar szuverén adósságra még befektetési ajánlású besorolások voltak érvényben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.