Magyarország jó úton jár a célok eléréséhez

Az NGM leszögezi, hogy Magyarországnak nincs céldátuma az euróövezethez való csatlakozásra.

MNO
2014. 06. 05. 14:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A minisztérium üdvözölte, hogy az Európai Bizottság szerdán kiadott konvergenciajelentésében megerősítette, hogy Magyarország jó úton jár a célok eléréséhez. A főszabály szerint kétévente publikált konvergenciajelentések közül ez az első, amely megállapítja, hogy hazánk teljesíti az euró bevezetéséhez szükséges konvergenciakritériumok többségét – emelte ki az NGM.

Brüsszel legújabb konvergenciajelentése azt vizsgálta, hogy az euróövezeti tagállamok eleget tesznek-e a csatlakozás követelményeinek, a maastrichti kritériumoknak. A jelentés idén nyolc tagállamra terjed ki: Bulgáriára, Csehországra, Horvátországra, Litvániára, Magyarországra, Lengyelországra, Romániára és Svédországra – emlékeztet a minisztérium. A közlemény felidézi, hogy a brüsszeli konvergenciajelentés szerint Magyarország eleget tesz az árstabilitásra vonatkozó kritériumnak, az infláció 1 százalék volt az elmúlt tizenkét hónap átlagában, és ezzel elmaradt a referenciaértéknek számító 1,7 százalékos átlagtól. A bizottság elismerte, hogy hazánk megfelel a hosszú távú kamatlábra és a költségvetési hiányra vonatkozó követelménynek, a deficit is alacsonyabb a küszöbértéknél, az államadósság stabil, az ország nem áll túlzottdeficit-eljárás alatt.

Két másik feltétel teljesítésével adós még Magyarország – idézi fel a tárca a bizottság jelentését. Az egyik az uniós szerződés által előírt törvényi keretek megléte, ebből a szempontból a bizottság megítélése szerint Magyarország elsősorban a jegybanktörvény uniós joggal való összhangba hozásával adós. A második feltétel, amelyet az ország nem teljesít, az árfolyam-stabilitásra vonatkozó kritérium.

Közleményében az NGM leszögezi, hogy Magyarországnak nincs céldátuma az euróövezethez való csatlakozásra. A gazdaságpolitika középpontjában a makrogazdasági stabilitás erősítése, a fegyelmezett költségvetési gazdálkodás és az államadósság további csökkentése mellett kiemelt szerepet játszik a gazdaság növekedési potenciáljának és versenyképességének a javítása és a foglalkoztatottság bővítése.

Orbán Viktor idén januárban a közös valuta bevezetésével kapcsolatban úgy fogalmazott, nehéz kérdés, hogy kell-e csatlakozni az eurozónához. „Az óvatos duhajok közé tartozom, nem csinálok ebből presztízskérdést” – jelentette ki. A miniszterelnök felhívta a figyelmet arra is, hogy meg kell maradni a praktikusság talaján. Dél-Európa tanulságait tanulmányozni szükséges, meg kell nézni, az országok miért kerültek nehéz helyzetbe. Ha túl nagy a gazdasági különbség a zóna tagjai és a csatlakozó ország között, az problémát okozhat – mutatott rá a kormányfő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.