Ezért kell megépíteni a Déli Áramlatot

Szijjártó Péter szerint a Déli Áramlat megépítése európai érdek, hozzájárul Közép-Európa energiabiztonságának növeléséhez.

PR
2014. 07. 02. 14:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szijjártó Péter azt követően nyilatkozott telefonon az MTI-nek, hogy Bécsben részt vett és előadást tartott egy balkáni energetikai konferencián, amelynek fő témája a Közép- és Dél-Európa energiabiztonságának javítása és az ehhez szükséges beruházásokról való tárgyalások voltak. Az államtitkár elmondta: előadásában a Déli Áramlatról szóló, az Európai Unió és Oroszország közötti tárgyalások felgyorsítását sürgette, mivel Magyarországnak és Közép-Európának elemi érdeke a Déli Áramlat megépítése.

Véleménye szerint ennek négy fő oka van, amelyek közül az első, hogy nincs hatékony közös európai energiapolitika. Ha lenne ilyen, akkor nem bukott volna meg a Nabucco-projekt, amely egyszerre jelentette volna a források és az útvonalak diverzifikációját – mondta. A projekt sikertelensége miatt azonban új útvonaldiverzifikációt jelentő beruházásra van szükség – tette hozzá.

Ki kell tartani a Déli Áramlat gázvezeték megépítésének szándéka mellett – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Belgrádban tartott keddi magyar–szerb kormányzati csúcstalálkozó utáni sajtótájékoztatón.

 

„Senki sem veheti el tőlünk azt a jogot, hogy gondoskodjunk az energiaellátásunk biztonságáról” – mondta a kormányfő, aki szerint azok, akik ellenzik a Déli Áramlatot, csak „el akarják venni az ellátásbiztonsághoz való jogunkat, de nem kínálnak helyette semmit”.

 

Az energiabiztonságot nevezte az elmúlt egyéves magyar V4-elnökség egyik legfontosabb ügyének Orbán Viktor miniszterelnök június 24-én Budapesten, a magyar elnökséget lezáró csúcstalálkozó sajtótájékoztatóján.

Második okként Szijjártó Péter a horvát folyékony földgáz (LNG) terminállal való késlekedést említette, illetve azt, hogy a magyar–román, valamint a magyar–horvát interkonnektorokon való kétirányú gázszállítás lehetőségének hiánya miatt belátható időn belül új forrás nem fog Közép-Európa rendelkezésére állni. Harmadik okként hivatkozott az Északi Áramlatra, amely sikeresen csökkentette a tranzitkockázatokat.

Legvégül Szijjártó Péter szerint azért elemi érdeke Magyarországnak és Közép-Európának a Déli Áramlat megépítése, mivel Közép-Európa gázellátása nem függhet egy szomszédos ország politikai viszonyaitól.

Közlése szerint a konferencia után találkozott a 19 legfontosabb Magyarországon befektető osztrák cég vezetőivel, ahol beszámolt a Magyarország megújítását jelentő gazdaságpolitikai döntések sikeréről, hiszen a közelmúltban 20 éves foglalkoztatási rekord dőlt meg, jelentősen csökkent a munkanélküliség, 6 százalékkal nőtt az export és a magyar gazdaság tartós növekedési pályára állt.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta, hogy a kormány kiemelt figyelmet fordít az Ausztriával való gazdasági együttműködésre. Hangsúlyozta: az ország Magyarország második legfontosabb kereskedelmi partnere, az osztrák vállalatok magyarországi befektetései meghaladták a 9 milliárd eurót.

Szijjártó Péter a nap folyamán megbeszélést tart Sebastian Kurz osztrák külügyminiszterrel is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.