Hároméves csúcs dőlt meg

Több mint ezer új társasházi lakást értékesítettek Budapesten idén az első hat hónapban.

MNO
2014. 07. 23. 20:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Bár messze vagyunk a csúcsidőszaktól, hiszen 2005-2006 táján ugyanez a féléves érték Budapesten rendre meghaladta az ötezret, a tavaly elindult lassú, de immár trendszerűnek tekinthető keresletélénkülés mindenképpen örömteli” – idézi a közlemény Valkó Dávidot, az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci vezető elemzőjét. A legtöbb új lakást, 200-at a tizenegyedik kerületben értékesítették, ezt követi 100-150 tranzakcióval a nyolcadik, a kilencedik és a tizenharmadik kerület. 10-nél kevesebb új lakást értékesítettek az első, az ötödik, a tizenkettedik, a tizenhetedik, a tizenkilencedik, a huszonegyedik, a huszonkettedik és a huszonharmadik kerületben az első félévben.

A kínálat árak nagy eltérést mutatnak kerületenként. A 2014–15-ös átadású beruházások közül a legolcsóbb kerület a tizenötödik, a tizenhetedik, a tizennyolcadik, a huszadik, valamint a huszonharmadik, ahol az átlagár négyzetméterenként 300 ezer forint alatt marad. A legdrágább az első, a második, az ötödik és a tizenkettedik kerület kis társasházi vagy tetőtér-projektjei, amelyeknél a négyzetméterenkénti 600-800 ezer, sőt luxustársasházaknál az 1 millió forintos árat is elkérik a vevőktől – ismerteti az OTP Jelzálogbank közleménye. A vállalat adatbázisa szerint 2014 első félévében 59 új társasházi projekt értékesítése kezdődött el, amiből 11 a tizenegyedik kerületben található. Az egyes projektek átlagos lakásszáma 17-re nőtt, amihez hozzájárult a nyolcadik és kilencedik kerületben néhány nagyobb, 100 lakás feletti beruházás is.

Az átadott, de eladatlan lakáskészlet 1500 darabra zsugorodott a néhány évvel ezelőtti 4000-ről, ami egyre több ingatlanfejlesztőt vonzhat a piacra az elemzés szerint. A legtöbb azonnal költözhető lakás a harmadik, a tizenegyedik és a tizenharmadik kerületben található.

Az OTP-csoport tagjaként az OTP Jelzálogbank a hazai jelzálogpiac legjelentősebb szereplője, egyben a bankcsoport értékbecslési tevékenységét ellátó szakmai kompetencia-központja. A társaság 2011-ben alakította ki az OTP Értéktérkép termékét, amely a piacon egyedülálló, közérthető információs bázist teremtett – írja az OTP Jelzálogbank közleménye.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.