10 százalékkal nőtt az OTP nyeresége

A bank adózás utáni eredménye negatív, az egyedi tételeket leszámítva viszont 39 milliárd forintos pluszra tett szert.

GB
2014. 08. 15. 10:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyedi tételek összesen 192 milliárd forint mínuszt jelentettek a bankcsoport adózás utáni eredményében, amely így 153 milliárd forint veszteség lett, míg ezek nélkül a korrigált eredmény 39 milliárd forint nyereség volt, ami 10 százalékos javulás az előző negyedévhez képest.

Utoljára 2011 negyedik negyedévében volt veszteséges a bank, akkor a végtörlesztések negatív hatása miatt.

A vezérigazgató-helyettes elmondta, hogy az árfolyamrés semmissége és az egyoldalú kamatemelések miatt várható visszatérítésekre képzett 218 milliárd forint céltartalék a legrosszabb esetben felmerülhető veszteséget jelenti. Ugyanakkor a bank abban bízik, hogy a lehetséges jogérvényesítési fórumokon az érdekeit hatásosan fogja tudni képviselni, és így kevesebb lesz az ebből adódó vesztesége.

A visszatérítések gyakorlatilag a bank összes, hitellel rendelkező ügyfelét érintik, a teljes összeg csaknem 20 százaléka a forinthitelesekre vonatkozik.

Kifejtette, hogy a bank magyarországi működési eredménye némileg javult a második negyedévben. A hitelkeresletben pozitív jelek mutatkoznak, az új hiteligénylések száma 37 százalékkal, a folyósított hitelek volumene pedig 27 százalékkal nőtt a második negyedévben az egy évvel korábbi időszakhoz képest. Emellett a lakossági megtakarítások terén is fordulat következett be, amit jelez, hogy az OTP növelni tudta piaci részesedését e területen.

Bencsik László kimagaslóan jónak értékelte a magyar gazdaság 3,9 százalékos második negyedévi növekedését, hozzátéve, hogy ez a szám európai szinten is magasan a legjobb érték. Véleménye szerint a növekedés összetétele is kiegyensúlyozottá vált. A bank abban bízik, hogy ez a dinamika a jövőben is fennmarad, ez pedig megalapozza a gazdasági fordulatot, amely pozitív hatással lesz a bankszektorra és a hitelezésre nézve is.

Az oroszországi és ukrajnai leányvállalatokkal kapcsolatban a szakember „jó hírnek” tartja, hogy az első negyedévhez képest mindkét országban csökkent a normál működésből származó veszteség. Véleménye szerint ez alátámasztja azt a várakozást, amely szerint a bank negyedévről negyedévre fokozatos javulásra számít ezekben az országokban.

Az ukrajnai helyzettel kapcsolatban úgy vélekedett, hogy bár rövid távon nehéz a helyzet, és még nem kezdődött el a várt konszolidáció, középtávon abban lehet bízni, hogy az ország élni fog történelmi lehetőségével, és az európai típusú fejlődés útjára lép.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.