Többet fizethet az RTL és a UPC is

Változnak az áfafizetés uniós szabályai, jobban jár a magyar költségvetés is.

Bodacz Péter
2014. 08. 11. 2:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Véget érhet Luxemburg nagyhatalma az adófizetés terén az uniós szabályok változásával. Jelenleg a táv- és hírközlési szolgáltatások után kivetett áfát nem a működés helyén, hanem az adott társaság székhelyének megfelelő államban kötelesek befizetni a cégek. Ebben látta meg a lehetőséget hosszú évekkel ezelőtt Luxemburg, amely a hírközlés esetében 3, a távközlési szolgáltatások terén pedig 15 százalékos, rekordalacsony szinten határozta meg a forgalmi adó mértékét. A „sok kicsi sokra megy” elv érvényesülése mellett ráadásul az ország jelentős társaságiadó-bevételre is szert tesz. A helyzet azonban januártól megváltozik, hatályba lép az a brüsszeli döntés, amely szerint a szektorban kínált szolgáltatások áfáját abban az országban kell befizetni, ahol az adott társaságnak van ügyfele.

A szabályok változása igencsak fájdalmasan érinti Luxemburgot: becslések szerint éves nemzeti össztermékének egy százalékát bukja el a városállam, ami 660 millió és 1,1 milliárd euró közötti összeget jelent. Ez a pénz az unió 28 tagállama között oszlik majd meg a lakossági ügyfelek által igénybe vett szolgáltatások tarifái alapján, így lehetetlen megbecsülni, mely ország jár a legjobban. Mindössze az valószínűsíthető, hogy a nagy népességű és jómódú, a táv-és hírközlési lehetőségek terén gazdag kínálattal bíró országok – Németország, Franciaország, Nagy-Britannia, Olaszország – államkasszái hangosabban fognak csörögni, de a Luxemburgban bejegyzett, több- milliós magyarországi ügyfélkörrel bíró RTL, valamint a UPC is várhatóan több milliárd forinttal gazdagítja majd a magyar államot. A cégeknek jövőre 15 helyett 27 százalékos áfát kell fizetniük, ami akár áremelkedést is hozhat. Ez ellen szól ugyanakkor a piaci verseny, hiszen az eddig itthon vagy éppen Romániában áfát fizető cégek – ilyen például a Digi is – gond nélkül be tudták építeni tarifáikba a közterhet.

– A vállalkozások, így a táv- és hírközlési szolgáltatók adóoptimalizáló törekvései ezzel együtt megmaradnak, ami természetes. A mozgástér azonban az uniós változásokkal lényegesen kisebb lesz – mondta a Magyar Nemzet megkeresésére Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő.

Olvassa el a lap teljes cikkét a hétfői Magyar Nemzetben!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.