A gazdasági válság sebei már tavaly begyógyultak

Az előzetesen becsültnél jóval hamarabb ledolgozta a pénzügyi válság idején elszenvedett veszteségeit a brit gazdaság.

NT
2014. 09. 30. 17:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelentősen felülvizsgált adatsor szerint a brit hazai össztermék (GDP) a 2008–2009-es recesszió idején összesen 6,0 százalékkal csökkent. Az ONS eddig érvényben volt becslése 7,2 százalékos kumulatív visszaesést valószínűsített.

A statisztikai hivatal keddi felülvizsgálata szerint a brit gazdaság ezt a veszteséget az eddigi becslésekben szereplő idei második negyedév helyett már a tavalyi harmadik negyedévben behozta. A brit GDP-érték az idei második negyedévben már 2,7 százalékkal magasabb volt a visszaesés kezdete előtt, 2008 első negyedévében mért legutóbbi csúcsánál.

Nagy-Britannia – az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság – 2008–2009-es recessziója az addigi leghosszabb volt a modern brit gazdaságtörténetben. A visszaesés 2009 harmadik negyedévéig tartott; az volt a hatodik olyan negyedév egymás után, amelyben csökkent a brit GDP-érték. Az eddig becsült 7,2 százalékos összesített GDP-visszaesés mélységi rekordnak számított volna időarányosan mérve, de a keddi felülvizsgált adatsorban szereplő 6 százalékos zuhanás is az.

Az ONS keddi beszámolója szerint az idei második negyedévben a brit gazdaság teljesítménye 0,9 százalékkal bővült negyedéves összevetésben; ez 0,1 százalékponttal javított adat az előző, augusztus közepén ismertetett becslésnél. Az éves összevetésben számolt brit GDP-növekedés üteme 3,2 százalék volt az idei második három hónapban; ezt az adatot a statisztikai hivatal nem módosította.

A brit gazdaság mindenesetre messze lekörözte az euróövezeti periféria gazdaságait, egybehangzó londoni elemzői várakozások szerint ugyanis az európeriféria által elszenvedett súlyos recesszió sebei a következő években sem „gyógyulnak be teljesen”.

A Standard & Poor’s hitelminősítő minapi előrejelzése szerint például a görög hazai össztermék reálértéken még 2017-ben is 20 százalékkal alacsonyabb lesz a 2007-ben mért szintnél.

Az egyik legtekintélyesebb citybeli elemzőcég, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) közgazdászai ugyanerről összeállított legutóbbi tanulmányukban közölték: várakozásuk szerint Görögország, Spanyolország és Olaszország 2019-ig sem éri el a recesszió előtti teljesítményét.

A ház kimutatása szerint Görögországban 2008 és 2013 között 23,8 százalékkal zuhant az egy főre jutó összkibocsátás reálértéken, és a CEBR prognózisa a 2014–2019 közötti időszakra összesen csak 15 százalékos növekedést valószínűsít a görög gazdaságban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.