Győztek a sztrájkoló bányászok, még a törvényt is módosítják

Tizenkét órás tárgyalás után befejeződött vasárnap kora hajnalban a bányászok négynapos sztrájkja.

BLM
2014. 09. 28. 12:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Katowice Szén Holding Rt. (KHW SA) tulajdonában levő, a Sosnowiec környékén utolsónak megmaradt Kazimierz-Juliusz bányát a magas eladósodottság, valamint a szénkészletek kimerülése miatt zárták volna be szeptember végén. A bezárás elleni tiltakozásul szervezett sztrájkban 157 bányász vett részt, követelve a további foglalkoztatás írásos szavatolását, az eddigi munkavállalói jogok megőrzését.

A bányászok képviselőivel szombat délután kezdett el tárgyalni Piotr Litwa sziléziai vajda, Tomasz Tymczykiewicz gazdasági miniszterhelyettes, akik egyben a KWH SA képviselői. A kormányfői hivatalt Jan Krzysztof Bielecki volt miniszterelnök képviselte. A tárgyalást megelőzően a bányászok szombat délben felfüggesztették a sztrájkot, feljöttek a bányából annak az ígéretnek a birtokában, hogy a KWH SA elnökét és elnökhelyettesét elbocsátják, a munkahelyek és a munkavállalói jogok, köztük a szolgálati lakások megőrzését írásos formában is szavatolják.

Az éjszaka kötött megegyezés értelmében a bányát nem zárják be szeptember végén, hanem „a szénkészletek kimerítéséig” működtetik. A Kazimierz-Juliusz mintegy 1000 dolgozója közül csaknem 500 marad, a többieket a holdingon belüli más munkahelyekre irányítják.

A Szolidaritás szakszervezet vasárnap reggel közölte, a tárgyalás eredményeképpen a szénbányászatról szóló törvény ígért módosítása keretében a kormány szénbányászati stratégiáját is átértékelik. A törvénymódosítást kedden tűzi napirendre a lengyel parlament.

Lengyelországban tavaly 76,5 millió tonna szenet hoztak a felszínre, ebből 10,6 millió tonnát exportáltak, miközben szinte ugyanennyit, 10,8 millió tonnát importáltak, elsősorban Oroszországból és Csehországból. Az ország áramtermelésének mintegy 90 százalékát szénerőművek adják. 2006 óta 19 százalékkal csökkent a lengyelországi szénértékesítés, ugyanakkor 74 százalékkal nőtt a kitermelés tonnánkénti költsége, amely jelenleg 302 zloty (22,5 ezer forint).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.