Hazánk a régió motorja

Karnyújtásnyira a magyar központú regionális gázvezeték-hálózat, jó együttműködésben a visegrádiak is – közölte a miniszterelnök biztonságpolitikai főtanácsadója.

VZ
2014. 09. 03. 16:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A regionális gázhálózat megvalósításáról elmondta, Magyarország közreműködésével már létrehozták a magyar–román és a magyar–horvát vezetéket, a magyar–szlovák gázvezeték pedig január 1-től lesz teljesen működőképes. Hozzátette, a hálózatokat részben politikai elkötelezettség, részben pedig jól átgondolt energiabiztonsági szempontok alapján hozták létre.

Az úgynevezett észak–déli gázfolyosóról és a horvát Krk szigeten létesítendő cseppfolyós gázterminálról (LNG) elmondta: már csak kis távolságok hiányoznak ahhoz, hogy a gázellátó rendszereket összekössék. Kifejtette, érzékelik, hogy bonyolult kérdésről van szó, és sokszor külső nyomás alatt áll a regionális energetikai együttműködés, mégis úgy látják, a visegrádi országok együttműködése növeli az energetikai ellátás biztonságát. Ennek fontos eleme a horvát energetikai rendszerhez való kapcsolódás is.

A szakértő közölte: a folyosó déli szakaszáról több pozitív politikai üzenet is elhangzott horvát oldalról, de hosszú ideje nem történt konkrét előrelépés. Úgy vélte, most már olyan szakaszba jutottak, amelyben eldőlhet, sikerül-e a gyakorlatban is együttműködniük.

A visegrádi országok energetikai együttműködéséről elmondta, természetesek a hangsúlyeltolódások, de sok közös szempontjuk van az országoknak. Így például mindenkinek fontos a lengyelországi swinoujsciei LNG-terminál létrehozása, amelynek építése bár nemzeti projekt, regionális hatású.

Hozzátette: természetes, hogy a visegrádi országok energiapolitikai döntései között eltérések vannak, hiszen mások az adottságok. Lengyelországnak például a szén felhasználása fontos, Magyarországnak pedig a nukleáris energia arányának növelése. Hangsúlyozta, Magyarországot támogatja a többi visegrádi ország saját energiabiztonságának megteremtésében.

Szemerkényi Réka úgy vélte: a közép-európai térség energiabiztonsága, az energiaszállítás útjainak, valamint a forrásoknak a diverzifikációja európai prioritássá is válik. Elmondta, bár uniós szinten sem könnyű egységes energiapolitikáról beszélni, hiszen az országok adottságai alapvetően meghatározzák a döntéseket, az alapvető célok és értékek többnyire azonosak.

A Déli Áramlatról kifejtette, a leendő gázvezeték a diverzifikáció egyik eleme. Reményét fejezte ki, hogy a hálózattal megvalósítható az útvonal-diverzifikáció egy része, s a vezeték regionálisan szinten is előnyös lesz. Hozzátette, ezt követően foglalkozni kell a forrásdiverzifikációval is.

A Donald Tusk, az Európai Tanács megválasztott elnöke által előterjesztett tervről elmondta, az energetikai unió létrehozása a magyar politikai célokat is szolgálja és előmozdítja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.