Menekülnek a pénzügyi szervezetek Skóciából

Jelentős tőkekivonás kezdődött a skót gazdaságból a függetlenségpárti erők látványos előretörése nyomán.

MD
2014. 09. 10. 9:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brit gazdasági napilap szerint az alapkezelők, a nyugdíjalapok és más pénzügyi szolgáltatók máris fontmilliárdokat telepítettek át főleg Angliába a jövő csütörtöki skóciai népszavazás közeledtével, mivel tartanak a függetlenséget pártolók esetleges győzelmének pénzügyi következményeitől.

A Financial Timesnak a Multrees Investors Services nevű vagyonkezelő vezérigazgatója, Chris Fisher elmondta, hogy csak az ő cége több százmillió fontot vont ki Skóciából intézményi ügyfelei nevében. „Ha a mi ügyfeleink ezt teszik, akkor más pénzügyi szolgáltatók is így cselekszenek” – fogalmazott Fisher.

Határozottan cáfolta a brit királyi ház azokat a sajtóértesüléseket, hogy II. Erzsébet királynő komoly aggodalmának adott volna hangot a skóciai függetlenségi népszavazás kimenetelével kapcsolatban, vagy bármiféle egyéb módon befolyásolni kívánná a referendumot.

 

A brit parlament szokásos heti vitamenetrendjét is felfüggesztve Skóciába utaznak a legnagyobb brit politikai pártok első számú vezetői élükön a miniszterelnökkel, hogy a skót függetlenségpárti tábor drámai előretörése közepette személyesen kapcsolódjanak be a brit unió fenntartásáért folyó kampányba.

Douglas Connell, az egyik legnagyobb edinburgh-i jogi tanácsadó cég, a vagyonkezelési tevékenységet is végző Turcan Connell társigazgatója azt mondta, hogy cégénél „jelenleg rendkívül nagy az ügyfélforgalom ( ) példátlan mennyiségű kérdés érkezik az ügyfelektől arról, hogy biztonságban van-e a pénzük a skót bankokban”.

Hozzátette: a cég ügyfelei attól is tartanak, hogy a referendum után „valamiféle korlátozás” léphet életbe a skóciai bankokban elhelyezett tőkékre. Connell hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ezek az aggodalmak megalapozatlanok.

Az idegesség jele mindazonáltal az is, hogy az utóbbi időben a skóciai kereskedelmi ingatlanügyletek szerződéseibe kilépési záradékok kerülnek be, lehetővé téve a vásárlóknak a tranzakció felmondását vagy az árak újratárgyalását arra az esetre, ha a népszavazáson a skót választók a függetlenségre voksolnak – írta a Financial Times ingatlanszektorbeli tanácsadókat idézve.

Londoni pénzügyi elemzők is felhívták már a figyelmet arra a kockázatra, hogy a betétesek, sőt maguk a bankok is „elmenekülhetnek” Skóciából, ha a függetlenségi népszavazáson az elszakadásra voksolók győznének.

A UBS bankcsoport londoni befektetési részlege legutóbbi tanulmányában azt valószínűsítette, hogy ha Skócia a függetlenségre szavaz, akkor a bankbetétesek „nagyon gyorsan” hozzákezdhetnek pénzük kivonásához és áttelepítéséhez Angliába, különös tekintettel arra is, hogy a skót bankrendszer Skócia elszakadása esetén már nem tudhatná maga mögött a Bank of England – a brit jegybank – likviditási garanciáit.

A ház szerint a legnagyobb skóciai bankok is távozhatnak, ha bizonytalanná válik, hogy továbbra is támaszkodhatnak-e a Bank of England likviditásforrásaira.

A UBS elemzői szerint elsősorban a két legnagyobb skóciai székhelyű pénzügyi szolgáltató, a Royal Bank of Scotland (RBS) és a Lloyds-bankcsoport dönthet úgy, hogy áttelepül Angliába, annál is inkább, mivel e két bankot a pénzügyi válság idején a brit kormány hatalmas költségvetési tőkeinjekciókkal mentette meg az összeomlástól. E befektetések nyomán a brit államnak az RBS-ben 80, a Lloyds-csoportban 24,9 százalékos részesedése van.

A skót kormány kétoldalú megállapodás alapján szeretné megtartani a fontot fizetőeszközéül Skócia függetlenné válása esetén is. London azonban a népszavazási kampány első pillanatától folyamatosan és mereven elzárkózik attól, hogy hivatalosan valutaunióra lépjen a független Skóciával, vagyis megossza vele a fontot. „Válás esetén nem szokás osztozkodni a bankszámlán és a hitelkártyán” – mondta a minap David Cameron brit miniszterelnök.

Az elszakadás pénzügyi kockázataira hívta fel a figyelmet Mark Carney, a Bank of England kormányzója is. Carney a brit szakszervezeti szövetség (TUC) Liverpoolban zajló éves kongresszusán felszólalva kijelentette: a valutaunió Skócia és az Egyesült Királyság fennmaradó része között „összeegyeztethetetlen lenne a szuverenitással”. A brit jegybank vezetője szerint „elég csak egy pillantást vetni” az euróövezetre annak megértéséhez, hogy mi történik, ha nincs meg a valutaunió összes szükséges feltétele.

Jelentős hatalomvesztést szenvedhet el, és első osztályú ország szerepéből másodosztályúvá értékelődhet le Nagy-Britannia, amennyiben a skótok a függetlenség mellett szavaznak – állítják a kínai sajtóban szerdán megjelent cikkek. Angol nyelvű kiadásának szerkesztőségi cikkében a Global Times című napilap azt írta, hogy Nagy-Britannia egy „szakadék szélén áll”. Amennyiben a függetlenségpártiak nyerik a népszavazást, David Cameron valószínűleg az ország „történelmének bűnösévé” válik.

Abban az esetben is komoly nehézségekkel kell szembenéznie ugyanakkor, ha az egység mellettiek tábora bizonyul erősebbnek, hiszen a brit kormánynak kezelnie kell a függetlenségpárti tábor megerősödésének következményeit. Ez például nagyobb autonómiát jelenthet Skóciának az adóbevételek és közjólét terén, és a kormányzatnak törekednie kell majd az észak-írországi és walesi sérelmek enyhítésére is – írta a lap. A Global Times szerint a függetlenséggel járó brit hatalomvesztés az európai egyensúlyt is megtörheti, és akár a nemzetközi geopolitikában is érezhetőek lehetnek következményei.

A Beijing News szintén Nagy-Britannia hatalmának zsugorodását jósolja egy esetleges skót elszakadás esetére. Az ország világpolitikai, világgazdasági és kulturális központ státusát veszítené el – vélte a pekingi lap.

A Hszinhua állami hírügynökség szintén hosszas cikkben foglalkozott a kérdéssel, és úgy fogalmazott, hogy a skót függetlenség jelentős területvesztést is okozna az Egyesült Királyságban. Ezzel annak világpolitikai pozíciója gyengülhet tovább – vélte a hírügynökség.

Kínai nyelvű kiadásában a Global Times párhuzamot vont az Egyesült Királyság és az 56 nemzetiséget tömörítő Kína között. A lap szerint számos ország szembesül az etnikai csoportok elszakadási törekvéseivel. Kína esetén a skótokhoz hasonló szituáció ugyanakkor nem valós.

Egy összetett, hosszú történelemmel és számos etnikai kisebbséggel rendelkező országként nem engedheti meg magának, hogy „a brit játékot játssza” – írta a Global Times.

Cameron szerdán edinburghi beszédében úgy fogalmazott: megszakadna a szívem, ha ez a nemzeteknek általunk felépített családja darabokra szakadna. A kormányfő az Egyesült Királyság egysége mellett szállt síkra, amelyet „nemzetek családjának” nevezett, és amelyhez az „erős és büszke” skót nép immár háromszáz éve önként tartozik.

Alex Salmond, a skót függetlenségpártiak vezetője úgy vélte, a népszerűtlen angol politikusok skóciai látogatása csupán az elszakadást pártolók kampányát segíti. A tartomány függetlenedését támogatók közül többen úgy vélték, jelentős részben a Cameron-kormány költségvetési megszorításai magyarázzák a 307 éves brit unió felbontására irányuló törekvéseket.

A brit kormányfő elismerte népszerűtlenségét, ugyanakkor úgy vélte, a szeptember 18-án esedékes szavazás nem arról szól, hogy „még egyet rúgjanak az átkozott torykba”. Hozzátette, hogy ez a döntés nem a következő öt évről, hanem a következő évszázadról szól.

Cameron, akinek a függetlenségpártiak győzelme esetén a távozást is számításba kell vennie, korábban elrendelte, hogy a referendum lebonyolításáig tűzzék ki a kék-fehér skót zászlót a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal épületére, ezzel is jelezve, Skócia az unió szerves része.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.