Nem fojtja meg a hitelezést az adósságfék

Januártól már csak a hivatalosan igazolt jövedelem figyelembevételével kölcsönözhetnek a bankok.

Hajdú Péter
2014. 09. 13. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érdemben nem veti vissza szakértők szerint a lakossági hitelezést, hogy jövőre korlátok közé szorítják az eladósodás lehetőségét. Az úgynevezett adósságfék szabályainak a részletei a Magyar Nemzeti Bank most megjelent rendeletéből derülnek ki. E szerint januártól csak igazolt jövedelmet vehetnek számításba a bankok a lakossági hitelek elbírálásakor. A pénzintézetek kizárólag a munkáltatónál vagy a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál kiállított hivatalos igazoláson szereplő összeget vehetik figyelembe jövedelemként, illetve az állami ellátást (a legtöbb esetben nyugdíjat) folyósító intézet igazolását, valamint a bíróság által megállapított tartásdíjat. Ezzel az intézkedéssel a jegybank segíteni szeretné a gazdaság kifehérítését.

Az igazolás nem lehet régebbi 12 hónapnál. Ezzel kapcsolatban azonban az Otthon Centrum Hitel Center arra hívta fel a figyelmet, hogy nem minden pont tisztázott. Kérdés, hogy pontosan milyen időszakot, mely hónapot kell figyelembe venni, mert egy jutalom jelentősen megnövelheti a kiszámolt jövedelem nagyságát.

A jövedelem igazolása egyébként azért fontos, mert ezt a rendeletben foglalt jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató (JTM) kiszámításakor kell alkalmaznia a banknak. A jövő év elejétől ez a mutató nem haladhatja meg az ötven százalékot, azaz legfeljebb az adós jövedelmének felét érheti el a havi törlesztőrészlet nagysága. Akkor lehet ennél nagyobb (60 százalék), ha az igazolt jövedelem meghaladja a havi 400 ezer forintot. A jövedelmek a házastársak esetében – ha adóstársak – összeadódnak. Léteznek azonban olyan speciális esetek, amikor nem kell alkalmazni a mutatót. Így például akkor sem, ha belépünk az árfolyamgátba, vagy ha adósságot öröklünk, valamint 200 ezer forintnál kisebb hitel esetén, illetve akkor sem, ha más hitelt váltunk ki, s a tartozás összege nem növekszik. Akkor sem érvényes a korlát, ha értékpapír vagy bankbetét szerepel a hitel fedezeteként.

Egyébként a kölcsön fajtájától függetlenül minden esetben kötelező a mutató figyelembe vétele. Sőt, számításba kell venni az adós már meglévő kölcsöneit is, s az összes hitel együttes értékének kell megfelelnie a JTM-nek.

A teljes cikket a Magyar Nemzet szombati számában olvashatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.