Januártól működik az adósságfék

Jövő évtől a jövedelem nagyságához köti a Magyar Nemzeti Bank a felvehető összegek törlesztőrészletét.

Hajdú Péter
2014. 08. 28. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Januártól új eszközökkel akadályozhatja meg a jegybank a lakosság felelőtlen eladósodását. A jövedelemarányos törlesztőrészlet- mutató (JTM) és a hitelfedezeti mutató (HTM) bevezetésétől azt reméli a Magyar Nemzeti Bank (MNB), hogy a lakosságot felelősebb eladósodásra, a bankokat pedig megalapozottabb hitelkihelyezésre ösztönzi majd. Miután az emberekben még él a devizahitelek okozta sokk, egyelőre ugyan nem kell a felelőtlen hitelfelvételtől tartani, de a két eszközzel jól lehet szabályozni a hitelpiacot. A rendeletről kiadott tájékoztatás szerint a fél év múlva életbe lépő JTM értékét a jegybank forinthitelek esetén ötven százalékban határozta meg, havi 400 ezer forint havi jövedelem felett pedig lehetőség nyílik a 60 százalékos eladósodásra. A jövedelmek a házastársak esetében – ha adóstársak – összeadódnak.

Új elem a korábbi gyakorlathoz képest, hogy kizárólag a bevallott, legális jövedelmet lehet figyelembe venni a hitel odaítélésekor, ami a gazdaság kifehérítésének irányába mutat. A jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatót nem csupán a lakáshiteleknél kell alkalmazni, de 200 ezer forint hitelérték fölött minden egyéb (így például fogyasztási, jelzálog- és gépjárműhitelnél) kölcsönnél is. Fontos, hogy a mutató kiszámításakor figyelembe kell venni az adós korábban felvett hiteleinek törlesztőrészleteit is.

Bár manapság már alig-alig vesznek fel devizahiteleket az emberek, a rendelet ezekre az esetekre is kiterjed. Itt sokkal szigorúbb határokat húz meg, hogy elejét vegye az árfolyamveszteség miatt esetleg bekövetkező túlzott eladósodásnak. Euróalapú hitel esetén legfeljebb a jövedelem negyedéig (négyszázezer forintos havi jövedelem fölött 30 százalékáig) adósodhat el az ügyfél. Ugyanez a szám egyéb deviza esetén 10, illetve 15 százalék.
Az ugyancsak jövő januártól kötelező hitelfedezeti mutatót az MNB-rendelet 80 százalékban maximálja a jelzáloghitelek esetében. Vagyis legfeljebb a megvásárolt ingatlan négyötödéig nyújthat hitelt a bank, az önerőnek pedig el kell érni a 20 százalékot. A gépjárműhitelek esetében a rendelet valamelyest szigorúbb, ott legfeljebb a gépjármű értékének 75 százalékáig terjedhet a kölcsön nagysága. Még kevesebb hitelre számíthat az, aki devizában akar eladósodni: az euróban nyújtott hiteleknél 50, illetve 45 százalék a felső határ, egyéb deviza esetén pedig mindössze 35, illetve 30 százalék.

A rendelettervezet megalkotása előtt a jegybank szakértői egyeztettek a hazai pénzintézetekkel, s az általuk felvetett észrevételek egy része is belekerült a rendelet végleges szövegébe. A tervezett szöveget az Európai Központi Bankkal is véleményeztették. Az unió pénzügyeiért felelős intézmény pozitívan értékelte a jogszabály tartalmát: annak életbelépése várhatóan erősíti a magyar pénzügyi rendszer stabilitását.

Hasonlóképpen nyilatkozott lapunknak korábban Nagy Márton, a jegybank ügyvezető igazgatója. Elmondta, ha a hitelezés túl gyenge, akkor a két mutatót csökkenthetik. A szabályozó szervezet a mutatók elvárt értékének meghatározásánál egyrészt figyelembe veszi a fogyasztók védelmét, másrészt a lakossági hitelezés erősségét. – A féket „beszereljük”, és akkor lépünk rá erősen, ha a hitelezés felfutása egészségtelenné, túlzottá válik – jelentette ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.