Szennyvízkezelés: újabb nagy lépést tettek

Átadták pénteken a több mint kétmilliárd forintos beruházással korszerűsített tolnai szennyvíztisztító telepet.

MNO
2014. 09. 26. 13:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hevesi Zoltán Ajtony, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klímapolitikáért felelős helyettes államtitkára az európai uniós projekt záró rendezvényén kijelentette: a kormány 2014 és 2020 között továbbra is kiemelten kezeli az ivóvízminőség-javítási és szennyvízkezelési projektek ügyét. Hozzátette: „a cél, hogy a megfelelő ivóvízminőség és szennyvízkezelés az ország teljes területén, az egész lakosság számára elérhetővé váljon”.

Mint mondta, a kormány a Környezetvédelmi és Energiahatékonysági Operatív Program keretében további jelentős pályázati forrást, mintegy 360 milliárd forintot biztosít a fejlesztésekre. A közeljövőben számos beruházás lezárulásával és új beruházások indulásával számolunk, amelyeknek köszönhetően a vízi közmű szektorban csökkennek az üzemeltetési és fenntartási költségek, hatékonyabb rendszerek épülnek ki – jegyezte meg.

A 2 milliárd 80 millió forintos beruházással, 95 százalékos európai uniós támogatás mellett elkészült létesítményt Hevesi Zoltán Ajtony, Horváth István (Fidesz–KDNP), Szekszárd országgyűlési képviselője, Appelshoffer Ágnes, a projekt megvalósítására alakult önkormányzati társulás elnöke és Korcsmár István, a kivitelező Alisca Bau Zrt. vezérigazgatója adta át ünnepélyesen.

A telepet a 2013. júliusban kezdődött kivitelezés során napi 2500 köbméteres kapacitásúra bővítették, biológiai tisztítási technológiát és egy szolár technológiával működő szennyvíziszap-szárítót építettek ki. A projekt részeként 14 kilométer vezetéket fektettek le, amelyből 9 kilométernyi a Dunába vezeti a tisztított szennyvizet. A munkát az Alisca Bau Zrt., az Euroaszfalt Zrt., valamint az Alisca Bau és a Colas Alterra Zrt. konzorciuma végezte el.

Korcsmár István az átadáson megemlítette, hogy az új technológiának köszönhetően a kibocsátott tisztított szennyvíz szervesanyag-tartalma a határértékek alatt marad, szemben a korábbi helyzettel, amikor az előírásokat meghaladó ammónia, nitrit és nitrát került a Dunába. A korszerűsített létesítmény Tolna, Fadd, Bogyiszló, Dunaszentgyörgy, Gerjen és Fácánkert szennyvizét tisztítja, a beruházás hat településen mintegy 20 ezer ember életminőségét javítja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.