Célpont gazdag kínaiaknak

Magyarországon telepszik meg a Kínát elhagyó gazdagok jelentős része.

Munkatársunktól
2014. 10. 09. 3:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hazánk lett az utóbbi időben a gazdag kínai üzletemberek egyik legkedveltebb letelepedési célpontja. Ennek oka az, hogy egyik európai országban sem lehet olyan olcsón és olyan kedvező feltételekkel tartózkodási, majd letelepedési engedélyhez jutni, mint hazánkban a letelepedési államkötvény segítségével. A China Radio International híradása szerint minden más európai ország programjánál népszerűbb a magyar letelepedési kötvény. A tavaly április óta eltelt másfél évre is az volt a jellemző, hogy a külföldi letelepedést kereső kínai családok leginkább Magyarországot választották.

Ennek egyik oka a rádió szerint az lehet, hogy Magyarország az egyetlen schengeni tagállam, ahol állampapír-vásárlással is tartózkodási, majd letelepedési engedélyhez juthatnak a kínaiak.

A távol-keleti befektetők a szerződés aláírásától számított 8–12 hónapon belül kézhez kapják a letelepedési engedélyt, amely feljogosítja a külföldieket arra, hogy a 26 schengeni övezethez tartozó tagországban utazzanak. A legalább ötéves futamidejű államkötvény megvásárlásához 250 ezer euróra van szükség. Ráadásul az állampapírok megvásárlójának 18 évesnél fiatalabb családtagjai is jogosultak a tartózkodási engedélyre, családegyesítés részeként pedig a vásárló házastársa is. Egy külkereskedelemben érdekelt kínai üzletasszony a rádiónak elmondta, hogy 2013 végén intézte el a magyarországi bevándorlást, hogy kényelmesebben utazhasson Európában. Gyermekének oktatása is fontos szempont volt, és Magyarország e tekintetben is jó választásnak bizonyult. A gyermek most angol tannyelvű iskolába jár. – Vállalkozóként többnyire az ár-érték alapján hozok döntéseket, most is így esett a választásom a magyar programra a brit helyett – jegyezte meg.

A legfrissebb adatok szerint szeptember végéig valamivel több mint 1100 személy vásárolt a kötvényekből 275,5 millió euró értékben. Így a magyar államnak csaknem 85 milliárd forint bevétele származott a programból. A vásárlók közül azonban csak 47-en kezdeményezték a letelepedést, a többiek még nem jutottak el a kérelem beadásáig.

A kötvény forgalmazásával foglalkozó ügyintézők egyébként arról beszéltek a lapunknak, hogy az utóbbi hónapokban enyhén élénkülő érdeklődést tapasztaltak. A következő két hónapban ez fokozódhat, mivel hazánkban a jövő év elejétől szigorodhatnak a letelepedési kötvénnyel kapcsolatos szabályok. Az erről szóló törvénymódosító javaslat már az Országgyűlés előtt van.

Annak benyújtója, Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője, a parlament gazdasági bizottságának elnöke a módosítás kapcsán nemrégiben arról beszélt, hogy január elsejétől a jelenlegi 250 ezer euró helyett 300 ezer euróért kellene kötvényt jegyeznie annak, aki tartózkodási és letelepedési engedélyt szeretne kapni.

– A hazai program összehasonlító áron még így is a legversenyképesebb marad – tette hozzá a frakcióvezető. A javaslat pontosítaná a jóváhagyás visszavonásának eseteit is akkor, amikor a kötvény létrehozását indokló nemzetgazdasági cél nem valósult meg. Ilyen lehet például az, ha az igénylő nem tartja be a vásárláshoz előírt határidőket.

Bár a letelepedési kötvény kifejezetten népszerűnek tűnik, az ügyintézéssel foglalkozó cégek alkalmazottai szerint így sincs könnyű dolguk. A gyakorlat ugyanis eddig sem az volt, hogy őket keresték meg az ügyfelek, inkább nekik kellett felhívniuk magukra a figyelmet. A verseny kifejezetten nagy, számos ország kínál valamiféle lehetőséget a külföldi gazdagoknak, hogy az adott országba vigyék a pénzüket tartózkodási vagy letelepedési engedélyért cserébe.

A kínai rádió gyűjtése szerint a brit bevándorlási hivatal augusztus végén tette közzé a második negyedév adatait, amelynek alapján az idén áprilistól júniusig terjedő három hónapban 103 kínai telepedett le a szigetországban kötvény vásárlásával. Ezzel 2014-ben összesen 188 kínai döntött a brit befektetői letelepedés mellett. Ez már most megegyezik a tavalyi adattal; 2013-ban összesen 187 kínai választotta a bevándorlás ezen módját. A portugál kormány 2012-től teszi lehetővé a külföldi állampolgároknak, hogy befektetés révén tartózkodási engedélyhez jussanak. A rendelkezés bevezetésétől 2014 júliusáig eltelt időszakban az ilyen jellegű befektetés összege elérte a 817 millió eurót. Az idei év első felében 900 kínai kérte a letelepedést Portugáliában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.