Fokozottan vizsgálják az őszi szezonális termékeket

A Nébih országszerte figyelemmel kíséri a zöldség-gyümölcs importőrök tevékenységét is.

NT
2014. 10. 17. 12:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hatóság által az MTI-hez pénteken eljuttatott közlemény szerint október elején a Lehel Csarnokban tartottak ellenőrzést: a Nébih szakemberei a legtöbb kiskereskedő és őstermelő áruját rendben találták, ám 10 tétel esetében a hatóság mintegy 200 kilogrammnyi hazai és importból származó gyümölcs helyszíni megsemmisítését rendelte el. Egy tételnél jelöletlenség és a nyomon követhetőség hiánya volt a megsemmisítés oka, a többi tétel esetében minőségi kifogások miatt kellett a kivit, a citromot és az ananászt a pultokról eltávolítani. Egy tétel esetében átválogatással javítható volt a minőség.

Az ellenőrzés kiterjedt az őstermelők termékeinek eredetére és minőségére is. Az őstermelők közül a hatóság egy ceglédberceli árus termékeit kiemelkedően jó minőségűnek találta, aki igazoltan saját gazdaságában termelte a gyümölcsöket – írja közleményében a hatóság.

A fővárosi piacok ellenőrzése mellett a Nébih országszerte figyelemmel kíséri a zöldség-gyümölcs importőrök tevékenységét is, hiszen a közelmúltban – elsősorban az uniós embargóra adott orosz válaszlépések miatt – látványosan megnövekedett a szomszédos országok felől Magyarországra irányuló, sokszor ismeretlen eredetű dömpingáruk forgalma – közölte a Nébih.

A hatóság ellenőrei több mint 10 tonna jelöletlen paprikát, paradicsomot és szamócát találtak abban a lengyel teherautóban, ami október 15-én akadt fenn egy mélységi ellenőrzésen Parassapusztánál. A paprika és paradicsom hiányosan kitöltött nemzetközi szállítólevelén szereplő érkezési cím hamisnak bizonyult, a szamócáról pedig az importőr semmiféle dokumentációt nem tudott bemutatni. A hatóság Nógrád megyei zöldség-gyümölcs ellenőre a szállítmányt további intézkedésig zárolta.

Az árura megsemmisítés vár, a szállítmány tulajdonosára pedig bírság, ami az áru értéke alapján akár többmilliós nagyságrendű is lehet – tájékoztatott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.