Komoly tervek valósulhatnak meg a gyógynövényekkel

A Dél-Alföldi Operatív Program keretében bruttó 100 milliós fejlesztést hajtott végre a Herbária Zrt.

MNO
2014. 10. 08. 17:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ennek keretében megújult az alapanyagraktár és -szárító épülete, továbbá modernizálták a gyógynövény-feldolgozó üzemet is. Jó példa a Herbária Zrt., hogy egy 2200 lakosú településen lehet sikeres gazdasági tevékenységet működtetni Magyarországon – hangsúlyozta Lázár János, a település országgyűlési képviselője ünnepi beszédében.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: a kormány legfontosabb célkitűzése a következő négy évben, hogy Magyarország gazdasági függetlensége létrejöjjön és egy erős magyar gazdaság legyen, ami egy erős ország alapja. Ehhez a kis- és középvállalatok támogatását tartják a legfontosabbnak, másrészről kiemelt szerepet szánnak a rendelkezésre álló mezőgazdasági és természeti erőforrások jó felhasználásának és kihasználásának.

„Az államnak az a célja, hogy egy település közigazgatási területén belül rendelkezésre álló természetes erőforrások alapvetően annak a közösségnek a javát szolgálják, ahol azok fellelhetőek” – jelentette ki. Hozzátette: azt szeretnék elérni, hogy a magyar gyógynövényfogyasztásban, -piacon, -feldolgozásban minél több magyar alapanyag és beszállító legyen. Ehhez az állam megfelelő mennyiségű és minőségű támogatást kész biztosítani annak érdekében, hogy ezzel a látszólag kiegészítő tevékenységgel hozzájáruljunk több vidéki családnak a megélhetéséhez – mondta a miniszter.

Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára kiemelte, hogy a közelmúltban elkészült a magyar gyógynövény-stratégia. Ez megfogalmazza a legfontosabb célkitűzéseket a gyűjtésben, a termesztésben, a feldolgozásban és a kereskedelemben. A feladatok megvalósításával elérhetővé válik a gyűjtés nagyságrendjének és a termőterületnek 30 százalékos növekedése, az előállított drogtömeg – feldolgozott gyógynövény-hatóanyagot tartalmazó rész – mintegy negyedével történő emelése. Ennek hatására a gyűjtésben 5-8 ezer embernek biztosíthat az ágazat kiegészítő kereseti lehetőséget.

A gyógynövénytermesztés és -gyűjtés termelési értéke éves szinten mintegy 10 milliárd forint. A legfontosabb gyűjtőterületek egybeesnek az elmaradott régiókkal, ezért érdemes lenne bevonni a hátrányos helyzetű kistérségeket, hisz a gyógynövények gyűjtése és termesztése azoknak is biztonságos megélhetést kínál, akiknek nincs földjük vagy csak kis területtel rendelkeznek, hiszen a termék értékét az előállításhoz szükséges kézimunkaigény határozza meg. A gyógy-, fűszer- és aromanövények termőterülete 18-21 ezer hektár között mozog. Jelenleg 20-25 ezer ember foglalkoztatását biztosítja az ágazat, de ennél jóval többen is dolgozhatnának – mondta az államtitkár.

Az eseményen meghosszabbították a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács, valamint a Földművelésügyi Minisztérium által korábban megkötött stratégiai partnerségi megállapodást. Ennek célja, a magyar gyógynövényágazat versenyképességének javítása és vidéki munkahelyteremtésének támogatása.

Czirbus Zoltán vezérigazgató a szerdai átadóünnepség kapcsán az MTI-nek elmondta: az üzemben évente 4-6 millió terméket gyártanak, ezek elsősorban gyógynövényalapú teák, de az elmúlt időszakban a kínálat bővült gyógynövénytartalmú étrend-kiegészítőkkel is, és az egyik részlegben hagyományos gyógynövény-feldolgozás zajlik.

Az alapanyagot elsősorban Csongrád, Békés és Szolnok megye gyógynövénytermő bázisán szerzik be. A másik üzemük Balmazújvárosban található, ahol kozmetikumokat és élelmiszereket állítanak elő. Ezek közt van a húszéves múltra visszatekintő Bánfi sampon.

A budapesti központtal együtt 207-en dolgoznak a cégnél. Az új beruházással 3-5 munkahelyet tudnak biztosítani a székkutasiaknak. Emellett a környék gyógynövénytermelőinek tudnak több munkát adni. A cég nyereségesen működik, a tavalyi árbevétele 3,5 milliárd forint volt. A Herbária Zrt. több mint ötven éve van a piacon. A gyógynövények feldolgozásában, kereskedelmében piacvezetőnek számít Magyarországon. A 96 százalékban magyar piacra szállító cégnek vannak partnerei a japán és a kanadai piacon, de most próbálkoznak Kínában is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.