Kövér: Térségünk sokszínűsége a siker záloga lehet

Magyarország kezdettől elkötelezett a Duna-stratégia sikeres megvalósítása mellett – mondta a házelnök.

VZ
2014. 10. 03. 12:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országgyűlés elnöke a parlamentben tartott rendezvényen kiemelte: természeti adottságaink magukban hordozzák az összeköttetés lehetőségét. Hozzátette: az olyan veszélyeket, mint az árvizek, belvizek és aszályok, folyó- és légszennyezés, amelyekkel korunk Európájának és itt, a Duna-régióban szembe kell nézni, nem állítják meg az államhatárok.

„Ezt mi, magyarok különösen jól tudjuk, hiszen Magyarország egy vízgyűjtőmedence közepét foglalja el, ez csak hangsúlyozottabbá teszi a környező térségekkel való kölcsönös összefüggéseket” – fogalmazott.

Azt mondta, hogy a Duna mentén mindenütt az emberek mindannyian ugyanazon értékekre vágynak: tiszta levegőre, egészséges és biztonságos környezetre, gazdasági növekedésre és stabilitásra, megfelelő oktatásra a jövő nemzedék számára, szaporodó munkalehetőségekre.

Kövér László rámutatott: a régió változatos földrajzi adottságai, a kulturális sokszínűsége és a társadalmi-gazdasági különbségei nem korlátai, hanem – megfelelő együttműködés esetén – lehetőségei lehetnek a közös sikernek.

Hozzátette: ezen lehetőségek feltérképezését és azonosítását végzi a Duna Régió Stratégia, és az elkövetkező időszakban többek között a Duna transznacionális program is lehetővé teszi majd, hogy a valóban életképes törekvések meg is valósuljanak konkrét projektekként.

2012-ben ennek érdekében hozták létre a Budapesti Duna Kontakt Pontot a stratégia céljaival összhangban lévő projektek finanszírozási lehetőségének felkutatására – jegyezte meg az Országgyűlés elnöke. Szerinte a parlamenti képviselők lehetnek a kapocs a stratégia végrehajtói – a minisztériumok, szakmai intézmények – és az állampolgárok között, hogy utóbbiak megismerjék ezeket a törekvéseket és magukénak érezzék a Duna menti problémákat.

Kitért arra is, érdemes végiggondolni, hogy miként tehetik folyamatossá a munkájukat, anélkül, hogy új intézményeket kellene létrehozni. A bürokráciát ugyanis nem érdemes szaporítani, a szakmai kezdeményezéseknek viszont érdemes teret nyitni, legyen szó a római kori emlékek mentén turisztikai útvonalak kialakításáról vagy közös árvízi intézkedési tervek összeállításáról – rögzítette Kövér László.

Ismert, a nyár folyamán egy bécsi fórumon a Duna Régió Stratégia hatékonyabbá és átláthatóbbá tételéről fogadott el közös nyilatkozatot a benne részt vevő 14 ország; hangsúlyozták az együttműködés parlamenti dimenziójának fontosságát is, ennek jegyében került sor a mostani budapesti találkozóra is. A Duna Régió Stratégia (DRS) az EU egyik makroregionális stratégiája, melyet az Európai Tanács 2011 júniusában, a magyar uniós elnökség idején hagyott jóvá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.