Lehalászási ünnep a Hortobágyon

Megkezdődött az őszi lehalászás a Hortobágyi Halgazdaságban, a lehalászási ünnep megnyitóját szombaton tartották az elepi halastónál.

NT
2014. 10. 11. 13:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kétnapos lehalászási ünneppel a termelők szeretnék felhívni a figyelmet a halfogyasztás fontosságára – hangsúlyozta Lupsán Róbert, a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. vezérigazgatója.

A novemberig tartó lehalászás során mintegy 1500 tonna hal kerül a hálóba, a tavaszi lehalászással együtt mintegy 2500 tonna halat emelnek ki a hortobágyi halastavakból – mondta el az MTI érdeklődésére a vezérigazgató.
A kihalászott mennyiség 90 százalékát hazai piacon értékesítik, 60 százalékukat élőhalként, 40 százalékot feldolgozva – ismertette a részleteket Lupsán Róbert.

Közlése szerint a Hortobágyon nevelt halak kétharmada ponty, 20 százaléka busa, de nevelnek a halastavakban harcsát, csukát, süllőt és amurt is. Az éves mennyiség egyharmadát decemberben, a karácsonyi ünnepekhez kötődően értékesítik, a halgazdaság éves árbevétele meghaladja az egymilliárd forintot.

A szombaton kezdődött kétnapos lehalászási ünnepen mintegy 300 mázsa hal kerül a halászok hálójába, a munkákat a helyszínen követhetik nyomon az érdeklődők. Az elepi tavaknál rendezett halászati kiállításon testközelből ismerhetik meg a munkák során használt eszközöket és Hortobágy vizes élőhelyeit.

A két nap alatt kézművesutca, élőhalvásár, bor- és pálinkaház, csónakázás, változatos gyermekjátékok és horgászverseny biztosítanak igazi kikapcsolódást a családok számára. Vasárnap pedig országos halételfőző versenyen kóstolhatják meg a hortobágyi hal különleges ízét – tájékoztatott a halgazdaság vezérigazgatója.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.