420 milliárdot tett ki a K+F-ráfordítások összege

Jelentősen nőttek a kutatás-fejlesztési (K+F) ráfordítások 2013-ban Magyarországon.

TK
2014. 11. 10. 21:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A K+F-ráfordítások összege így 420 milliárd forintot tett ki 2013-ban – írja a KSH. Ennek csaknem a felét, 197 milliárd forintot továbbra is a vállalkozások finanszírozták, a központi költségvetés a 2012-esnél kisebb, de még így is több mint egyharmados arányt képvisel. Külföldről mintegy 70 milliárd forint érkezett az országba kutatás-fejlesztési céllal, 24 százalékkal több, mint egy évvel korábban – derül ki a jelentésből.

A vállalkozási szektorban közel megnégyszereződtek a K+F-ráfordítások, addig az államháztartási szektorba tartozó kutatóhelyeken kevesebb mint 20, a felsőoktatási szektorban is mindössze 36 százalékkal emelkedtek – írja a KSH. A kutatóhelyek országon belüli területi elhelyezkedése Közép-Magyarország központú. Ebben a régióban működött tavaly a K+F-helyek több mint fele, ezek 85 százaléka Budapesten. A többi régió közül Dél-Alföld részesedése mintegy 13 százalékos, a többié pedig még 10 százaléknál is kevesebb.

A kutatóhelyek száma országosan 3159 volt 2013-ban, 2,2 százalékkal, 69-cel több, mint egy évvel korábban. Mintegy 58,2 ezren foglalkoztak tavaly K+F tevékenységgel, ami 3,1 százalékkal több, mint 2012-ben.

A K+F-beruházások nemzetgazdasági beruházásokból való részesedése tavaly elérte az 1,63 százalékot, ami több mint kétszerese a tíz évvel ezelőttinek.

A K+F-ráfordítások hazai össztermékhez (GDP) mért aránya is jelentős mértékben, 1,44 százalékra emelkedett, míg 2004-ben ez a mutató 1 százalék alatt volt – olvasható a statisztikai hivatal jelentésében.

A kutatóhelyek fő tudományágak szerinti megoszlásában a ráfordítás nagyságának sorrendje lényegében nem változott. A műszaki tudományok 34,5 százalékos részesedése a legmagasabb, a második legjelentősebb terület a természettudományoké, ahol a K+F-helyek negyede tevékenykedett. Az agrártudományok, a bölcsészettudományok és az orvostudományok mindegyike 10 százalék alatti részarányt képviselt, és mindháromnál jellemzően a felsőoktatási kutatóhelyek voltak többségben – írja a KSH.

A központi költségvetésből a vállalkozások részére 48,5 százalékkal több forrás jutott, mint 2012-ben, ez az arány a kutató-fejlesztő intézeteknél 15,6 százalék. A felsőoktatás számára ezzel szemben 15,6 százalékkal, 7,8 milliárd forinttal kevesebb forrás jutott, mint 2012-ben. Az egyetemek, főiskolák K+F-re fordítható eszközeik legjelentősebb forrásában következett be ez a nagyarányú csökkenés, amit nem ellensúlyozott a külföldről érkezett pénzeszközök mintegy kétszeres növekedése sem – írja a statisztikai hivatal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.