Betör a magyar hús a kínai piacra

Megállapodást írt alá Kínában Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a magyar marhahús exportjáról

RZ
2014. 11. 13. 18:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az úgynevezett marhahúsprotokoll mostantól lehetővé teszi a magyar tőkehús szállítását Kínába, amit egy újabb előrelépésként könyvelhetünk el a magyar agrárexport számára fontos kínai piacon – jelentette ki Fazekas Sándor az MTI-nek a helyszínen. Közölte, a karanténhivatal vezetőjével áttekintették a folyamatban lévő engedélyezési eljárásokat, amelyek a baromfihúsra, a sertéshúskészítményekre vonatkoznak. Hozzátette, a tej akkreditáció előkészítése is zajlik.

Cse Su-ping – utalva arra, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter október végi látogatása alkalmával bejelentették, hogy a magyar sertés-, liba-, kacsa- és nyúlhústermékek előtt is szabaddá vált az út –, úgy vélte, e lehetőségek fényében Magyarország előnyös szerephez jutott. Egyúttal megerősítette: helyszíni vizsgálataikkal igazoltnak látják, hogy a magyar feldolgozók, hűtőházak a magas minőségi követelményeknek megfelelő színvonalon dolgoznak.

Fazekas Sándor arra a kérdésre, hogy Magyarországon konkrétan milyen hatása lesz a nyers marhahúsexport előtt nyíló lehetőségnek, azt válaszolta, bízik abban, hogy élnek vele a magyar szarvasmarha-ágazat szereplői, benne a csúcsminőséget előállító szürkemarha-tartók. Hozzátette, mivel a magyar export döntő része lábasjószág, reméli, a jövőben a magasabb feldolgozottsági fokú és ennél fogva kedvezőbb árakon értékesíthető termékek felé mozdul el a kivitel.

Elmondta azt is, hogy a szarvasmarha létszám az elmúlt három évben folyamatosan nő, tavaly például 8-10 százalékkal emelkedett. Az új lehetőség elősegíti azt is, hogy az állatlétszámot tovább növeljék – fogalmazott. Aláhúzta, a kínai egy nagyon igényes ás tőkeerős piac.

A tárcavezető csütörtökön találkozott Jang Sao-pin mezőgazdasági miniszterhelyettessel, akivel egyebek között arról is egyeztettek, hogy Kína, illetve a közép és kelet-európai országok közötti gazdasági fórum 2015 őszén Magyarországon legyen.

Fazekas Sándor, visszautalva sanghaji programjára, beszámolt arról is, hogy a Prowine borkiállítás magyar standján kilenc magyar pincészet mutatkozik be és külön – kiemelt helyen – a magyar borkiválóságok is helyet kaptak. „Mintegy 20 ezer hektoliter bort adunk el Kínában évente, amit szeretnénk növelni” – mondta. Hozzátette: a világ legnépesebb országában egyre nő a borfogyasztás, ezen az ígéretes piacon jelen kell lenniük a magyaroknak is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.