Betör a magyar hús a kínai piacra

Megállapodást írt alá Kínában Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a magyar marhahús exportjáról

RZ
2014. 11. 13. 18:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az úgynevezett marhahúsprotokoll mostantól lehetővé teszi a magyar tőkehús szállítását Kínába, amit egy újabb előrelépésként könyvelhetünk el a magyar agrárexport számára fontos kínai piacon – jelentette ki Fazekas Sándor az MTI-nek a helyszínen. Közölte, a karanténhivatal vezetőjével áttekintették a folyamatban lévő engedélyezési eljárásokat, amelyek a baromfihúsra, a sertéshúskészítményekre vonatkoznak. Hozzátette, a tej akkreditáció előkészítése is zajlik.

Cse Su-ping – utalva arra, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter október végi látogatása alkalmával bejelentették, hogy a magyar sertés-, liba-, kacsa- és nyúlhústermékek előtt is szabaddá vált az út –, úgy vélte, e lehetőségek fényében Magyarország előnyös szerephez jutott. Egyúttal megerősítette: helyszíni vizsgálataikkal igazoltnak látják, hogy a magyar feldolgozók, hűtőházak a magas minőségi követelményeknek megfelelő színvonalon dolgoznak.

Fazekas Sándor arra a kérdésre, hogy Magyarországon konkrétan milyen hatása lesz a nyers marhahúsexport előtt nyíló lehetőségnek, azt válaszolta, bízik abban, hogy élnek vele a magyar szarvasmarha-ágazat szereplői, benne a csúcsminőséget előállító szürkemarha-tartók. Hozzátette, mivel a magyar export döntő része lábasjószág, reméli, a jövőben a magasabb feldolgozottsági fokú és ennél fogva kedvezőbb árakon értékesíthető termékek felé mozdul el a kivitel.

Elmondta azt is, hogy a szarvasmarha létszám az elmúlt három évben folyamatosan nő, tavaly például 8-10 százalékkal emelkedett. Az új lehetőség elősegíti azt is, hogy az állatlétszámot tovább növeljék – fogalmazott. Aláhúzta, a kínai egy nagyon igényes ás tőkeerős piac.

A tárcavezető csütörtökön találkozott Jang Sao-pin mezőgazdasági miniszterhelyettessel, akivel egyebek között arról is egyeztettek, hogy Kína, illetve a közép és kelet-európai országok közötti gazdasági fórum 2015 őszén Magyarországon legyen.

Fazekas Sándor, visszautalva sanghaji programjára, beszámolt arról is, hogy a Prowine borkiállítás magyar standján kilenc magyar pincészet mutatkozik be és külön – kiemelt helyen – a magyar borkiválóságok is helyet kaptak. „Mintegy 20 ezer hektoliter bort adunk el Kínában évente, amit szeretnénk növelni” – mondta. Hozzátette: a világ legnépesebb országában egyre nő a borfogyasztás, ezen az ígéretes piacon jelen kell lenniük a magyaroknak is.

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.