Ebben kiemelkedő a hazai kutatás-fejlesztés

Cséfalvay Zoltán hazánk egyetemi kiválóságát és a vállalati kutatás-fejlesztési ráfordítások magas szintjét hangsúlyozta.

Ruzsbaczky Zoltán
2014. 11. 15. 10:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyrészt pozitívan értékeli jelentésében a magyarországi kutatás-fejlesztést a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) kétévenkénti jelentésében, melyben az összes tagország teljesítményét górcső alá veszi. Magyarországgal kapcsolatban kiemeli az innovatív kis- és középvállalkozások, különösen a startupok számára kialakított kedvező támogatási környezetet, valamint a szakmai partnerek bevonásával létrejött BudapestHUB munkacsoportot. Megemlíti, hogy a 2014–2020-as időszakban jelentős forrás, 140 milliárd forint juthat a startup ökoszisztéma kiépítésére, és hangsúlyozza az ipar jelentős szerepét a hazai kutatás-fejlesztésben. Az Európai Unió JEREMIE programja – amely a mikro-, kis- és középvállalkozásokat támogató közös európai forrásokat jelenti – erősen pozitív hatással volt a magyar vállalkozói tevékenységre, valamint előrelépést hozott a kockázati tőke terén.

Megemlítik a 2014–2020-as uniós programozási időszakra vonatkozó jelentős kutatás-fejlesztési forrásokat. Erre azért is szükség van, mert a jelentés szerint a kutatási infrastruktúránk elavulttá vált az elmúlt években, ennek ellenére a hazai kutatók publikációk terén erősnek számítanak. A nagy nemzetközi együttműködések kapcsán megemlíti az épülő Szegedi Lézerközpontot, mint fontos részvételt az egyik nagy nemzetközi kutatási infrastruktúrában. Hiányosságként tüntetik fel ugyanakkor, hogy a felsőoktatás és az ipar kapcsolata – elismerve a duális képzés irányába tervezett lépéseket – még mindig nagyon gyenge, valamint hogy az államilag finanszírozott kutatóhelyek tudományos és kutatási eredményei csak nagyon nehezen jutnak el vállalati szektorig, és így nagyon alacsony szinten hasznosulnak a gazdaságban.

Cséfalvay Zoltán, hazánk OECD-hez delegált nagykövete szerint a jelentés elismeri az elmúlt 3-4 évben történt pozitív változásokat, és azt is, hogy az innováció terén a kis- és középvállalkozások, de különösen a startup vállalkozások kezdenek felzárkózni a multinacionális vállalatok mellé. Hangsúlyozta, hogy a visegrádi országok közül Magyarország kiemelkedik az egyetemi kiválóság és a vállalati kutatás-fejlesztési ráfordítások terén, ám ezt a két területet jobban közelíteni kell egymáshoz annak érdekében, hogy a kutatási eredmények ipar szintjén minél jobban hasznosulhassanak. Megemlítette, hogy hazánk szintén jól áll az innováció terjedése szempontból jelentős vonalas-internetfelhasználók számát illetően, ugyanakkor a startupok termékei számára lényeges mobilinternet-előfizetések számát tekintve már lemaradóban vagyunk a többi közép-európai országhoz képest.

A jelentés kitér arra is, hogy az OECD tagállamokban a válság hatására a teljes K+F-ráfordítások aránya a GDP-hez mérten jelentősen csökkent. Míg az állami K+F-ráfordítások GDP-hez mért aránya továbbra sem mutat növekedést, addig a vállalati szféra GDP-arányos K+F-ráfordításainak éves növekedési rátája ma már eléri a válság előtti szintet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.