Munkahelyeket veszélyeztet a felügyeleti díj

Többen ezt újabb különadónak tartják, emellett veszélyezteti a magyar termékek piacra jutását.

2014. 11. 18. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elképzelés szerint a következő évtől sávosan vetnék ki az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat. Ez azt jelenti, hogy a nagy nemzetközi cégek hazai leányvállalatainak a jövőben jóval magasabb, milliárdos nagyságrendű közterhet kellene fizetniük, mint a kisebb kereskedőknek. A közteher mértéke jelenleg egységesen az éves árbevétel 0,1 százaléka, amelyből a mikro- és kisvállalkozások kedvezményt kapnak, az őstermelők pedig mentesülnek alóla. A napi cikkek forgalmazásával foglalkozó kis- és nagykereskedők azonban 2015-től ennek a tízszeresét fizetnék ki, ha éves bevételük 50 és 100 milliárd forint közé esik. Efölött sávosan, azaz 50 milliárdonként egy százalékkal nőne a díj, így például a 300 milliárd forintot meghaladó forgalom után hat százalékra ugrana a fizetendő adó.

Az érintettek tiltakoznak a kormányzati elképzelés ellen. Érveik szerint a nagyobb láncok a bérköltségek és a fejlesztések területén is megszorításokat vezetnének be, amellett, hogy drágulnának a napi fogyasztási cikkek, illetve túlsúlyba kerülnének az importáruk a boltokban. Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) rámutatott: a tervezett díjemelés az élelmiszerpiac egészére a 2011–2013 közötti kiskereskedelmi különadónál nagyobb terhet róna. Számításai szerint a 25-30 milliárd forintos többletteher veszélyeztetné például azokat a korábban az agrártárcával kötött megállapodásokat is, amelyek a magyar termékek piacra jutását segítik elő. Az OKSZ szerint előfordulhat ugyanis, hogy egyes kereskedelmi cégek az esetenként olcsóbban beszerezhető importáruk irányába fordulnak. Emellett az újabb teher nem lenne jó hatással a foglalkoztatásra sem, illetve a láncok a bérköltségeken kívül a logisztika vagy a minőségpolitika területén is visszafoghatják beruházásaikat.

– Előfordulhat, hogy csökken majd az ágazatban foglalkoztatottak száma, mivel növekvő költségek mellett nem képes annyi munkát adni a kereskedelem – mondta lapunknak Heiszler Gabriella, a Spar Magyarország Kft. cégvezetője. A több mint nyolcszáz magyar beszállítóval együttműködő vállalat vezetője szerint a díjemelés a hazai beszállítókra és az általuk foglalkoztatottakra is kedvezőtlen hatással lesz. Megjegyezte, az emelés következtében a kereslet az olcsóbb termékek felé is eltolódhat, amely a beszállítók nyereségét is csökkenti.

Jelezte: jövőre alapjaiban alakulhat át a kiskereskedelem, hiszen az élelmiszer-felügyeleti díj emelése mellett figyelembe kell venni más tervezett intézkedések hatását is, amelyekről a vasárnapi zárva tartás kivételével érdemi egyeztetés nem történt. Vélekedése szerint az üzletek nyitva tartásának korlátozása is tovább csökkentheti a munkahelyek számát vagy a béreket, emellett a szeszes italok népegészségügyi termékdíja és a környezetvédelmi termékdíj szélesítése fokozza a kedvezőtlen helyzetet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.