Sosem volt még ilyen jó a kínai–magyar kapcsolat

Tavaly rekordot döntött a Kínába irányuló magyar export, amely elérte a kétmilliárd dollárt, idén újabb rekord születhet.

BLM
2014. 11. 10. 14:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárcavezető hangsúlyozta: ez az együttműködés hosszú távon akkor tartható fenn, ha az emberi kapcsolatok vonatkozásában is megfelelő alapja van, ezért fontos a most átadott díj. Kiemelte: a keleti nyitás külpolitikai és külgazdasági stratégia fontos alappillére a hosszú távú, kiszámítható és kölcsönös előnyöket nyújtó együttműködés Kínával, és alapvetően konszenzus van e kapcsolatépítés fontosságáról a politikában.

A gazdasági kapcsolatokat illetően Szijjártó Péter közölte: tavaly rekordot döntött a Kínába irányuló magyar export, amely elérte a kétmilliárd dollárt, és remélhetőleg idén újabb rekord születik – az eddigi számok biztatóak.

A kulturális kapcsolatok vonatkozásában is jelentős és látványos előrelépésről beszélt a miniszter. Felidézte: megállapodást írtak alá arról, hogy Pécsett nyílik meg a negyedik magyarországi Konfuciusz Intézet, és ez a hagyományos kínai orvoslás oktatását vállalja fel. Jelenleg 446 kínai diák tanul Magyarországon, és ez a szám tovább növekedhet, jövő ősszel pedig megindul a kínai tanárképző mesterkurzus az Eötvös Loránd Tudományegyetemen – sorolta.

Oláh Lajos (független) országgyűlési képviselő, a Nagy Fal Magyar-Kínai Barátság Egyesület elnöke beszédében emlékeztetett: idén ünnepelik a magyar–kínai kapcsolatok fennállásának 65. évfordulóját, Magyarország a megalakulása után néhány nappal elismerte a Kínai Népköztársaságot. Medgyessy Péter korábbi miniszterelnök indított el új Kína-politikát, és azóta minden miniszterelnök stratégiai partnerként gondol Kínára – mondta.

Úgy vélte, két ilyen távoli és nagyságrendjében ennyire különböző ország azért tud jól együttműködni, azért ilyen sikeresek a kapcsolataik, mert nemcsak a diplomáciában és a gazdaságban működnek együtt, hanem az oktatásban, a kultúrában és más területeken is. A képviselő megjegyezte: a díjat 12 szervezet alapította több mint egy évvel ezelőtt, most második alkalommal adták át.

Az elismerést Bin Yun Song, a Huawei magyarországi vezérigazgatója, a Magyar–Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola képviseletében Erdélyi Zsuzsanna igazgató és Guo Jia Ming igazgató-helyettes, továbbá Wang Deqing, a Nemzetközi Chan Wu Szövetség elnöke vehette át.

Bin Yun Song azt mondta, cége a két ország gazdasági kapcsolatainak előmozdítását a feladatának tekinti. Erdélyi Zsuzsanna arról beszélt, hogy a díj elnyerése igazolja azokat az erőfeszítéseket, amelyeket a kétoldalú kapcsolatok építéséért tesz a magyar–kínai iskola. Wang Deqing pedig azt emelte ki, hogy Magyarországon sok Nobel-díjas nevelkedett, rengeteg fontos találmány született, „ez az ország bölcs ország, olyan hely, ahol meg lehet nyugodni, el lehet gondolkodni”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.