Vasárnapi zárva tartás: a Fidesz két héten belül dönt

A parlament gazdasági bizottsága támogatta a tárgysorozatba vételt. A Reál, a CBA és a Coop a javaslat mellé állt.

BLM
2014. 11. 18. 14:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előterjesztők nevében Aradszki András (KDNP) elmondta: az üzletek vasárnapi nyitva tartásának korlátozását, azt, hogy csak a családi vállalkozásokban működtetett, 400 négyzetméter alatti, és a tulajdonos mint eladó által nyitva tartott kisboltok lehetnének nyitva vasárnap és ünnepnapokon, a kereskedelemben dolgozó munkavállalók jelentős része támogatja, a szakszervezetekkel is egyeztettek a kérdésről. Megjegyezte, hogy Ausztriában, Franciaországban és Németországban is zárva tartanak az üzletek vasárnap.

A KDNP-s honatya elmondta: az az álláspont alakult ki, hogy az üzletek vasárnapi nyitva tartásának korlátozása nem okoz áthidalhatatlan gazdasági nehézségeket.

Múlt pénteki rádiós interjújában a vasárnapi zárva tartás ügyében Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta: „egy nagy vita kellős közepén vagyunk”, sok szempontot kell megfontolni, „nem alakítottunk ki még ebben álláspontot”.

 

Az azonban biztos – folytatta –, nincs olyan terve, hogy befolyásolják az emberek viselkedését, „az emberek nagyfiúk”, el tudják dönteni, mit csinálnak vasárnap. Ez inkább gazdasági kérdés szerinte arról, hogy a kis vagy a nagy boltokban költik-e a pénzüket az emberek.

 

Azt az érvet nem tartja megalapozottnak, amely szerint a zárva tartás miatt tömegesen kerülhetnének utcára dolgozók. Meglátása szerint ugyanis az eladott élelmiszer mennyisége és a vevők száma nem fog változni, vagyis ugyanannyi munkát kell elvégezni.

Rogán Antal, a bizottság elnöke (Fidesz) elmondta: a Fidesz frakciója még nem tekintette át érdemben a javaslatot, a nagyobbik kormánypárt képviselőcsoportja két héten belül alakítja ki a véleményét.

Volner János (Jobbik) szerint megosztottak a társadalom, illetve a kereskedelmi dolgozók csoportjai is a kérdésben, mert az igaz, hogy a kereskedelemben foglalkoztatottak így több időt lehetnének együtt a családjukkal, de elesnének a vasárnapi pótlékoktól, így kisebb lenne a jövedelmük. Előfordulhat, hogy a vasárnapi zárva tartás létszámleépítést eredményez – tette hozzá.

Varju László (független) viszont úgy érvelt: az üzletek vasárnapi nyitva tartásáról azért kezdeményeztek vitát, hogy eltereljék a figyelmet más fontos kérdésekről.

A magyar élelmiszer-kereskedelem három legnagyobb forgalmú (2013-ban együttesen 1441,4 milliárd forint bevételt elérő, összesen 77 000 dolgozót foglalkoztató) hazai tulajdonú üzletlánca a CBA, a Coop és a Reál a leghatározottabban támogatja a vasárnapi nyitva tartás korlátozására irányuló kezdeményezést – közölték a cégek. A közlemény szerint a korlátozásra a több százezer kereskedelmi dolgozó pihenésének, családi életének biztosítása miatt van alapvető szükség.

A három társaság szerint a szabályozás semmilyen tekintetben nem diszkriminálja pozitívan egyiküket sem, hiszen mindhárom üzletlánc legtöbb egységének zárva kell maradnia vasárnap a törvény elfogadása esetén. A három lánc franchise partnereinek csak pár százaléka működik családi vállalkozás keretén belül, akik esetlegesen alkalmazottak bevonása nélkül tudnák a vasárnapi működést biztosítani.

„Meggyőződésünk, hogy a szabályozás miatt nem következik be forgalmi visszaesés, így elbocsátásokra sem fog sor kerülni. Ennek megerősítéseként mindhárom üzletlánc garantálja, hogy a szabályozás életbelépése esetén sem fog munkahelyeket megszüntetni” – áll a közleményben.

A társaságok szerint a vásárlók számára hat nap hosszított nyitva tartása elegendő lehetőséget ad a termékek beszerzésére, illetve a vasárnap nyitva maradó üzletek az élelmiszerek és egyéb alapvető termékek megvásárlását is biztosítani tudják. Bár nem zárkóznak el a további szakmai egyeztetésektől, kinyilvánították, hogy a vasárnapi nyitva tartás korlátozásának helyességét alapvetőnek, az annak bevezetéséből származó pozitívumokat megkérdőjelezhetetlennek tartják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.