Csökkenteni kell hazánk kiszolgáltatott helyzetét

A nagyobb energiabiztonsághoz emelni kell a geotermikus és biomasszából nyert energia részarányát.

MD
2014. 12. 10. 14:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Glattfelder Béla a magyar külgazdaságról szóló rendezvényen elmondta: Magyarország évente nagyjából egymilliárd euró értékben importál energiát. Ezt a kiszolgáltatottságot úgy kell csökkenteni, hogy egyúttal növeljük az energiafelhasználás hatékonyságát. Az államtitkár kifejtette, hogy ennek egyik eszköze az ország „földgázfüggőségének” a csökkentése, amit úgy lehet elérni többek között, hogy növeljük a geotermikus és a biomasszából nyert energia részarányát.

Emellett csökkenteni kell a közlekedésben felhasznált üzemanyag mennyiségét, többek között ezt szolgálja a Jedlik Ányos-terv az elektromos közlekedés elterjesztéséért – mutatott rá. A kormány azt tervezi, hogy idővel olyan helyeken, ahol nagy az autóforgalom, például szupermarketeknél vagy parkolóházakban, kötelezővé teszi az elektromos járművek töltéséhez szükséges infrastruktúra kiépítését – mondta Glattfelder Béla. A kórházakat és más közintézményeket támogatni fogja a töltőállomások kiépítésében, és az állam maga is kiépít ilyen infrastruktúrát a nagy forgalmú utak, például az M1, M7, M3 autópályák mentén – tette hozzá.

Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke felszólalásában rámutatott: a kelet-közép-európai régió országai, benne Magyarország, a világgazdasági válság kitörése után, két-három éve nagyjából „együtt mozognak”, számos gazdasági mutatójuk közeledett egymáshoz. Amiben Magyarország kiugrik, az államháztartás kiadási főösszege, amely a hazai össztermék (GDP) 50 százaléka, miközben Lengyelországban és Csehországban 42 százalék, Szlovákiában 39 százalék. Ez azt jelenti, hogy csökkenteni kell az újraelosztás mértékét – mondta.

Kovács Árpád az autóipari gyártóknak az exportban elfoglalt jelentős súlyára utalva megjegyezte, bizonyos monokulturális jegyek mutatkoznak a magyar gazdaság fejlesztésében. Ez érzékennyé teszi a magyar gazdaságot – mondta. Összegzésében kiemelte: a tartós gazdasági növekedéshez többek között növelni kell a hitelezési aktivitást és ösztönözni a magánberuházásokat. Emellett az üzleti bizalom erősítésére, a kiszámíthatóság növelésére van szükség ahhoz, hogy Magyarország előrébb kerüljön a különféle szervezetek – OECD, Világgazdasági Fórum, Nemzetközi Valutaalap – versenyképességi rangsoraiban – jegyezte meg.

Balog Ádám, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke azt emelte ki: a magyar gazdaság számos mutatója látványosan javult 2010 óta, de továbbra is fontos feladat a rövid lejáratú külső adósság leépítése. Az évente megújítandó államadósság nagyjából 28 milliárd euró; a nettó külső adósság még mindig a GDP csaknem 40 százaléka, miközben Lengyelországban 25 százalék, Szlovákiában 12 százalék ez az arány – mondta az MNB alelnöke a Károli Gáspár Református Egyetem által szervezett konferencián.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.