Aranyhamisítási botrány Magyarországon

Állítólag hamis aranytömböket adott biztosítékként az év elején csődbe ment Kézizálog Zrt. tulajdonosa több pénzintézetnek.

MNO
2015. 08. 12. 13:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Állítólag a Kézizálog Zrt. veszteségét nem fedezik a zálogba vett tárgyak, a tulajdonos által fedezetül adott aranytömbökről pedig kiderült: hamisak; trombitarézből készültek, és még aranyborítást sem kaptak – értesült a Napi.hu. Az utóbbi tétel még nem szerepelt az év elején becsődölt cég veszteséglistáján, pedig magánszemélyek és bankok adtak sok száz milliós kölcsönöket – valódi vagy hamis aranyfedezet mellett – a cég tulajdonosának.

A lap úgy tudja, hogy egy vidéki pénzintézet – valószínűleg az Alba Takarékszövetkezet – 600 millió forintot, egy ismert budapesti nagytőkés 300 milliót, egy másik ismert milliárdos pedig 2 milliárdot bukhatott el.

Az Alba Takarékszövetkezet 600 millió forintos hitelt nyújtott a Kézizálog Zrt.-nek – aranyfedezet mellett. Erről azonban kiderült, hogy hamis. Egyszerű trombitarézből készültek a tömbök, amelyeket állítólag nem is a kisbank széfjeiben, hanem Bíró Péter lakásában tároltak – számolt be róla a Portfolio.hu. A hitelt a Kézizálog tulajdonosa részben törlesztette – de erre is hitelt vett fel, mégpedig az időközben felszámolás alá került Alba Takaréktól.

Az aranyhamisítás nagyüzemi módon történhetett, és tapasztalt üzletembereket is érint. Nagyon sok a megválaszolatlan kérdés azzal kapcsolatban, hogyan készültek ezek az aranytömbök, hogyan kerülhetett rájuk fémjel, hol tárolták – írja a Napi.hu.

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Nemesfémvizsgáló és Hitelesítő Hatóság (Nehiti) a portál megkeresésére azt közölte, hogy a Kézizálog Zrt. részére soha nem végzett aranytárgy és aranytömb hitelesítést. A Nehiti úgy tájékoztatta az MNO-t, hogy kormányrendelet szabályozza a kivételeket amikor a nemesfém tárgy mentesül a fémjelzési kötelezettség alól. Többek között a nemesfémből készült tömbök is mentesülnek, ezért a hatályos nemzetközi előírásoknak megfelelően a tömbök egyáltalán nem tartalmaznak, és nem is tartalmazhatnak fémjelzést. A hatóság a vizsgálatra beadott tömböket csak sorszámmal látja el, amely azonban kizárólag a vizsgálati eredmények jegyzőkönyvezését és a vizsgálati eredmények visszakereshetőségét szolgálja felhasználási területtől függetlenül, és semmiféle, fémjelzéshez hasonló joghatással nem jár. Ennek megfelelően a felelősségvállalás a nemesfém tömbök esetében teljes mértékben azok felhasználójára vagy forgalmazójára hárul - közölte a hatóság.

A garancia vagy fedezet céljára adott aranytömbökről tudni vélik, hogy egyáltalán nem rendelkeztek magyar fémjellel, mert a Metal-Art Nemesfémipari Zrt. sem vizsgált be a Kézizálog Zrt. által beadott aranytömböket.

A céget hitelező bankok együttes vesztesége igen jelentős – 20 milliárd forinton felüli –, de eddig nem sok jelét mutatták az aggodalomnak. Még a biztosítékként a zálogcég széfjeiben lévő tízezer értéktárgyat sem becsültették fel, mert ennek összege a százmillió forintot is elérheti, és a pénzintézetek inkább megspórolták azt maguknak – teszi hozzá a Napi.hu

A kötvénykibocsátás során milliárdokra tettek szert

A Kézizálog Zrt. által piacra dobott kötvények (Lombard Bond) körül is áll a bál. A két sorozatban, 10 milliárd forintos keretösszegben kiadott kötvényeket ugyanis BB+ besorolással adták el, a céget a Creditreform vizsgálta meg, a kötvény forgalmazását pedig ismert pénzintézetek intézték. Bíró többek közt ilyen kötvényekkel fizetett egy szállodáért egy magyar üzletembernek, majd azt a „zálogfőnök” azonnal készpénzért tovább is adta. (Napi.hu)

A szakértő becsüsök által végzett utólagos értékbecslés a könyvekben szereplő zálogtárgyérték alig 5 százalékát tartotta valósnak.

A Kézizálog Zrt. legnagyobb banki finanszírozója a CIB, a Raiffeisen és az UniCredit, de további öt banknak tartozik.

A hamisítási ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda  vizsgálódik.

A Lombard zálogcégét májusban számolták fel – amint arról beszámoltunk –, a rendőrség a Lombard Kézizálog Zrt. tulajdonosát előállította, miután önfeljelentést tett. A nyomozás csalás gyanújával indult. Akkori becslések szerint a kár meghaladta a négymilliárd forintot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.