Az olcsó cukor réme fenyegeti az egészségügyet

Az uniós cukorpiac 2017-es felszabadítása áresést okozhat, ami csapás lesz az egészségügyre.

Bécsi Orsolya
2015. 10. 29. 11:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cukor túlzott és egészségre káros fogyasztásának megfékezésére tett kísérleteket fenyegetheti a termelés megugrása miatti árcsökkenés – írta az Independent szerdán egy tanulmányra hivatkozva, mely az angol British Medical Journalban jelent meg kedden.

A hozzáadott cukor fogyasztásának csökkentése gyorsan, akár már kilenc nap alatt is javíthatja az elhízott gyerekek anyagcsere-eredményeit anélkül, hogy mérsékelnék a kalóriabevitelt vagy fogynának – derült ki egy új amerikai tanulmányból nemrég. Az egyik vezető szerző pedig kifejezetten hangsúlyozta: egyértelműen kimutatták, hogy a cukor károsítja az anyagcserét.
Korábban írtunk arról, hogy a túlzott cukorbevitel (elsősorban a fruktóz miatt) nagyobb kárt okoz a szívnek és jobban befolyásolja a vérnyomást, mint a só (ezzel kapcsolatban a WHO szerint az lenne a legjobb, ha a cukorbevitel naponta csak 25 gramm lenne), mint ahogy arról is, hogy félrevezető lehet a méz túlzott fogyasztása csupán azért, mert természetesebbnek és egészségesebbnek hisszük.

A tanulmány megemlíti az Európai Bizottság előrejelzését, ami a kvóta kivezetését követő tíz évre 15 százaléknyi termelésnövekedést jósol az ágazatban, cukor alatt pedig a monoszacharidokat, diszacharidokat, valamint a szacharózt és a magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot értik. Ezzel kapcsolatban a szerzők állítják: az európai agrárpolitika, különösen a cukorliberalizáció, nincs tekintettel az egészséges táplálkozás szempontjaira, és már a 2006 és 2013 közötti reformok is az egészségügy helyett az iparnak kedveztek.

A 2017-es váltás következményeként azt jósolják, hogy számos, addig termelőnek nem számító ország is beindul, emiatt az árak esni fognak, és a piacot elárasztja az olcsó cukor, ami a feldolgozott élelmiszerek cukortartalmát is növelni fogja. Ugyanakkor nem minden termékcsaládban tartják valószínűnek az azonos hatást: a szerzők szerint ez inkább a legolcsóbb termékek körében terítődik, amiket az árérzékeny, szegényebb társadalmi réteg vesz, akiknél emiatt a cukorfogyasztás is nőni fog, szélesedő egészségügyi hátrányokat eredményezve.

Szerdán az MTI Berki Gyulát idézve azt írta, hogy szakértői előrejelzések szerint nem várható jelentős emelkedés a cukor árában 2017. október elseje, az uniós cukorkvóta kivezetése után, ami arra engedett következtetni, hogy a liberalizációt követően mégis van esély némi emelkedésre, noha az utóbbi években – ahogy a fent említett tanulmány is jelezte – a cukor ára folyamatosan csökkent.

A helyzet tisztázása érdekében megkerestük Berki Gyulát, a Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének elnökét, aki azon kérdésünkre, hogy mitől emelkedne, kifejtette:

„Semmitől, az unióban és a világban van rá kereslet.”

Ennek alátámasztására elmondta: normál esetben az unió cukorkészlete egymillió tonna szokott lenni, ám 2014-ben a kampány kezdetekor ez már eleve több mint hárommillió tonna volt, és a jó termésnek hála, a kampány végére elérte a nyolcmillió tonnát – összehasonlításképpen: Magyarország éves fogyasztása 260–280 ezer tonna. Emellett még a nádcukor világtermelési mennyisége is emelkedett, ami szintén nyomja a piacot.

A világpiaci mutatókat figyelembe véve hozzátette: egyrészt felesleg van, másrészt az EU-n kívül alacsonyabbak az árak, amihez az utóbbi években az uniós díjszabás is közelített – igaz, 2017-ig még érvényben van a 26,29 eurós minimálár a 16 százalékos cukorrépára, mely a termelőket hivatott védeni. „Bízom benne, hogy az ár nem csökken majd.”

Mint mondta, félidőnél járnak a betakarítással, jelen pillanatban hektáronkénti 58 tonna körül terméssel, amit reményei szerint sikerül hatvan tonnára feltornászni a 16 százalékos cukorrépára vonatkoztatva.

A hírügynökség által megszólaltatott szakértők szerint az elmúlt 65 év egyik legerősebb El Ninója közeleg, amely teljesen átalakíthatja az időjárást 2015–16 fordulójára, és feje tetejére állíthat mindent a kolumbiai kávé árától kezdve a hideg vizekben élő halak sorsáig.

Ezzel ellentétben az Agrárgazdasági Kutató Intézet múlt héten publikált grafikonja szerint az utóbbi időszakban növekedés volt tapasztalható. Ahogy az intézet egyik munkatársa elmondta az MNO-nak: a cukorrépa árát alapvetően meghatározza a nádcukoré, mivel ebből nyerik a legtöbb cukrot, és a világtermelés 70–80 százalékát elviszi. Brazília és India élen jár a nádcukor előállításában, ám az évtized legdurvábbikának becézett El Nino miatt veszélybe került a termés, ami a tőzsdén, tehát az árakon is érezteti hatását.

Ehhez hozzájárul, hogy idén kevesebb cukorrépát termeltek a korábbi mennyiség helyett, és a cukoralapú cukor is kevesebb lesz – tehát 2016-ban szinte biztosra vehető az emelkedés, 2017 még kérdéses. Annál is inkább, mivel 2017. október elsejével megszűnik az uniós cukorkvóta, az eddigi szabályozott és korlátok közé szorított piac, ami a termelés mennyisége és az árak tekintetében is bizonytalanságot idéz elő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.